Kaj pomeni izraz Augmented Reality?

Augmented reality na iPadu
Augmented reality na iPadu

Augmented reality (AR)

ali v slovenskem prevodu obogatena resničnost je tehnologija, ki uporabniku omogoča, da s pomočjo kamere na mobilni napravi ali posebnih očal v resničnem okolju vidi virtualne oziroma navidezne elemente.
Gre za trenutno enega največjih tehnoloških trendov, ki bo po predvidevanjih le še rasel. Pametnih telefonov in tablic, ki podpirajo tovrstno tehnologijo, je vedno več, ogromno sredstev pa največja tehnološka podjetja kot so Apple, Microsoft, Google in Facebook vlagajo v neprestani razvoj AR.

Augmented reality na iPhonu

 

AR tehnologija

nam omogoča prepletanje naše domišljije z našo realnostjo, s tem pa nam omogoča, da počnemo stvari, ki so bile do sedaj nepraktične ali celo nemogoče.

Najbolj znan primer uporabe AR tehnologije je verjetno mobilna aplikacija Pokemon Go, ki je bila izdana leta 2016. V igri je moral igralec iskati in ujeti Pokemon figure, ki so se pojavljale v resničnem okolju – na pločniku, v mestnem parku ali doma v dnevi sobi.

Opisan primer je seveda zgolj delček tega, kar tehnologija zmore in obljublja. AR je že možno uporabljati v skoraj vseh segmentih našega vsakdana kot npr. pri delu v službi, izobraževanju, zabavi, nakupovanju pohištva, potovanju…

 

Apple je z namestitvijo LIDAR (Light Detection and Ranging) senzorja v svoje naprave (novi iPad Pro in iPhone 12 Pro) močno izboljšal uporabniško izkušnjo, hkrati pa je Applova platforma ena največjih, saj je v obtoku že na stotine milijonov naprav, v App Storu pa na tisoče aplikacij, ki podpirajo AR.

Za boljšo predstavo smo si nekaj aplikacij naložili in jih preizkusili.

AR aplikacije:

Stack AR
Leo AR Camera
JigSpace

 

Naši drugi dobri blogi:

Hi-Speed in iPhone 12

Naj vam iPhone sam pove, kdaj ima polno baterijo