MacOS Big Sur: 5 najboljših novosti

MacOS BigSur ozadje oz wallpaper z napisom Big Sur

Aplikacije ki so bile deležne prenove in večjih sprememb:

• Safari
• Messages
• Maps

Finalna verzija Applovega najnovejšega operacijskega sistema za Mace, MacOS Big Sur, je na voljo od 12.11.2020. Novi OS (poznan tudi kot MacOS 11) je poln novih in tudi posodobljenih funkcij, ki so namenjene boljši uporabniški izkušnji, ki vključuje večje spremembe, kot že napisano, v Safariju, sporočilih in mapah.

 

BigSur je na voljo za naslednje naprave:

Naprave za katere je na voljo MacOS BigSur

 

 

M1 Silicon

M1 je novi Apple cip, ki spada v segment ARM

Big Sur je prvi Mac operacijski sistem, ki bo deloval na novih Macih in ga bo poganjal povsem novi Applov, “hišni”, čip M1 silicon, prav tako pa bo deloval na Macih, katero delovanje temelji na Intelovih čipih. Big Sur je optimiziran za delovanje na novih napravah MacBook Air, MacBook Pro in Mac mini z M1 čipom, aplikacije pa bojo delovale hitreje in bolj tekoče.

 

Safari

Nov Safari na iMacu Big SurSafari - BigSur- privacy tracker in tab predogled

Kaj je novega:

Verjetno največjo spremembo/posodobitev novega Big Sura je doživel prav Safari. Pri Applu so rekli, da je posodobitev največja od lansiranja le tega v letu 2003. Prenovljen brskalnik strani odpira hitreje in ima boljše zmožosti upravljanja zavihkov. Najde se tudi izboljšane funkcije zasebnosti, vključno z gumbom s poročilom o zasebnosti, ki omogoča pregled kako spletne strani sledijo/beležijo tvoje podatke ter beleži, če je bilo kako tvoje geslo ogroženo zaradi kršenja varnosti.

Nova App Store kategorija za razširitve v Safariju ti dovoli po meri prilagajati razširitve – kdaj in katera stran uporablja določeno razširitev, v kolikor ne želiš, da se funkcija uporablja vedno. Začetna stran v Safariju je prilagodljiva in si lahko nastaviš svoje ozadje, ki ga želiš, ko odpreš Safari. In končno je na voljo prevajanje strani v 7 jezikov.

Kako se bo uporabljal:

Safari odpreš isto kot prej, kam greš nato, je stvar odločitve in kaj želiš izvedeti/katero stran odpreti. Če je spletna stran v jeziku, ki ga ne razumeš, se bo spletna stran prevedla. Če imaš odprtih več zavihkov, bojo ikone spletnih strani vidne, tako, da se bo željen zavihek hitreje našel. Ko greš s kurzorjem na vrh (ime) zavihka, se odpre predogled strani. S klikom na desni strani kakega zavihka, se zaprejo vsi zavihki. Kliki na gumb o poročilu zasebnosti, da vidiš katere podatke beleži obiskana spletna stran.

 

 

Messages

Chat v Big Sur - iMessage

Kaj je novega:

Nova aplikacija sporočil (Messages) v MacOS Big Sur vključuje pripenjanje (pin) pogovora na vrh, podobno kot v iOS 14, boljše organiziranje v skupinskih pogovorih, preoblikovana funkcija iskanja in nove možnosti ustvarjanja Memoji. Novost je tudi pošiljanje sporočil z efekti.

Kako se bo uporabljalo:

Pripni tebi pomembne pogovore na vrh aplikacije za hitrejši dostop do njih. V skupinskem pogovoru piši direktno eni osebi ter v skupini, kjer je veliko sporočil, razvrščaj sporočila za boljšo preglednost pogovora. Izpiši ime enega člana, da se to osebo direktno označi v pogovoru. Izbereš lahko, da prejmeš obvestilo o prejetem sporočilu v skupini, ko je omenjeno tvoje ime. Organiziraj rezultate iskanja glede na linke, slike ali ujemajoče izraze. Pošlješ lahko sporočilo z efektom balonov ali kofetov in pa kreiraš lahko svoj Memoji na Macu.

 

Maps

Pri BigSur je novost posodobitev Maps

Kaj je novega:

Nova Maps aplikacija v Big Suru vključuje več možnosti za raziskovanje novih lokacij in deljenje iskanih rezultatov, bolj detajlne zemljevide, možnost 360-stopinjskega ogleda destinacije, vključuje pa tudi EV routing (electric vehicle).

Kako se jih bo uporabljalo:

Raziskuj Slovenijo, svet, svoje najljubše kotičke s pomočjo Guides (interesne točke, najljubše restavracije, parke, plaže,…). Skreiraj si lastni vodič, ki te pelje od točke do točke, ki ga lahko deliš s svojimi bližnjimi. 360-stopinjski ogled destinacije s pomočjo funkcije Look Around. Večja letališča po svetu si lahko ogledaš bolj podrobno, prav tako tudi nakupovalne centre. Če imaš električni avto oziroma električno vozilo, bo možno uporabljati EV routing, kateri pomaga načrtovati pot s polnilnicami, vremenom, višino in tudi trenutno stanje baterije vozila.

 

Widgets

Sedaj so pri BigSur na voljo tudi Widgets

Kaj je novega:

Kot v iOS 14 in iPadOS 14, tudi MacOS Big Sur ponuja možnost Widgetov, ki jih lahko nastaviš na začetni zaslon in si pomembne informacije prilepiš na home screen, da ne rabiš po nepotrebnem klikat.

Kako jih uporabljaš:

Namesto, da bi odpiral/a aplikacijo za vreme, koledar in druge aplikacije, si nastavi Widget na zaslon, kateri bo kazal bistvene informacije “v živo”. Nastavi si različne widgete za različne ure v dnevu, tako, da lahko zjutraj recimo vidiš vreme, popoldne pa novice. Kreiraj jih v mali, srednji in največji velikosti.

 

 

Nova ozadja:

MacOS BigSur je dobil nova ozadja

 

 

iPhone in iPad aplikacije

Kaj je novega: Če boš kupil/a katerega od prihajajočih Applovih Macov, ki jih poganja nov Silicon čip, bo tvoj računalnik sposoben zagnati in uporabljati iPhone in iPad aplikacije.

Kako jih boš uporabljal/a: Greš v Mac App Store za inštalacijo novih aplikacij. Mnoge iOS aplikacije bo mogoče uporabljati skupaj z MacOS aplikacijami. Recimo, če si že kupil/a aplikacijo v iOS, je ne bo potrebno spet v MacOS, samo naložil/a jo boš ponovno na računalniku.

 

 

Ostali super članki:

Apple Event – Hi, Speed

Kaj pomeni izraz Augmented Reality?