Naj vam iPhone sam pove, kdaj ima polno baterijo

 

Kako upravljati z baterijo na mobilnih telefonih je večna dilema in v iDoktorju smo na to temo dobili že ogromno vprašanj. Z novo nadgradnjo iOS-a bo nadzor nad stanjem baterije veliko lažji. Če ste se kdaj vprašali, ali je baterija vašega iPhona pri 100 odstotkih resnično napolnjena do konca, bo ta odgovor z novim iOS-om 14 veliko bolj jasen.

 

Najprej si torej naložite iOS 14 in izklopite ukaz “Optimised Battery Charging”. S to namestitvijo je Apple z iOS 13 poskrbel za čim boljše zdravje baterije, oziroma njene zaščite pri polnjenju. Z vklopljenim ukazom je preprečeval polnjenje baterije nad 80 odstotkov, če je predvidel, da ne potrebujete dodatnega polnjenja, kar je pametno izračunal na podlagi vaše vsakodnevne uporabe telefona. Kadar pa je ugotovil, da boste potrebovali polnih 100 odstotkov, jo je napolnil do stotice. Če torej izklopite ta ukaz, bo iPhone baterijo vedno napolnil do 100 odstotkov.

 

Ko ste na novo nadgradili svoj telefon in ugasnili omenjeni ukaz za baterijo, storite naslednje: Odprite aplikacijo “Shortcuts” in v spodnji vrstici izberite “Automation”, nato pa “Create Personal Automation”.  Navigirajte po meniju in med možnostmi izberite “Battery Level”. Pri namestitvi nato slider potegnite do konca na desno, ki zagotovi izbiro “Equals 100%”. Izberite “Next” za nadaljevanje.

Naslednji korak je dodelitev ukaza, ki bo naznanil, da je baterija napolnjena. Izberite “Add Action” in dodelite ukaz kot je denimo “Vibrate Device”. S plusom dodajte še en ukaz, “Show Notification” in jo poimenujte po svoje – sprva se bo izpisalo besedilo “Hello World”, a ga izbrišite in napišite svojega, personaliziranega. Recimo: “Baterija je polna”. Pri tem se lahko malce poigrate in določite, da vas telefon obvesti z glasbo ali čem drugim, možnosti je veliko.

Na naslednji strani, ki opisuje vašo novo avtomatizacijo, predlagamo izklop ukaza “Ask Before Running” in nato še izbiro “Don’t Ask” v oknu, ki se pojavi. Apple naj bi s tem želel preprečiti, da bi avtomatizacije prevzele nadzor nad vašim telefonom, a če si želite, da vam iPhone sam avtomatsko sporoča, kdaj baterija doseže 100 odstotkov, boste verjetno želeli imeti to možnost izklopljeno.

Nato le še počakajte do naslednjega polnjenja, da ugotovite, če vam je nameščanje bližnjice in novega ukaza uspelo.