Apple Event 2020

Zdi se, da čas res leti, saj je tu zopet mesec september, ko Apple predstavi svoje nove izdelke. Spoznali smo dva nova modela Apple Watch, dva nova iPada in več podrobnosti o izboljšavah Applovih storitev in programske opreme.

Apple Watch Series 6

Apple Watch Series 6

Ena glavnih novosti novega modela ure je senzor, ki meri vsebnost kisika v krvi. Funkcija se bo izvajala preko Blood Oxygen aplikacije, ki bo na voljo z novim watchOS 7.

Za zmogljivost ure bo skrbel novi procesor S6, ki je od predhodnika hitrejši za približno 20 odstotkov. Baterija je enaka kot v seriji 5, ki omogoča 18 ur neprekinjenega delovanja, čas polnjenja pa je kljub temu 20 odstotkov krajši. Poleg tega Apple obljublja, da bodo razna merjenja aktivnosti, kot npr. tek, na porabo baterije vplivala manj kot do sedaj.

Tudi oblikovno je serija 6 enaka seriji 5, le da je sedaj zaslon s funkcijo “always-on” 2,5 krat bolj svetel kot pri seriji 5. Novi model bo na voljo v dveh dodatnih barvah, modri in PRODUCT(RED) rdeči, ukinili pa so model iz keramike, ki je bil na voljo pri modelu serije 5.

Apple Watch SE

Apple Watch SE
Apple Watch SE je, podobno kot smo to že vajeni pri iPhonu, cenejša različica za vse tiste, ki si želijo Apple Watch. Oblikovno je enaka modelom 4, 5 in 6, poganja pa jo S5 procesor, ki je skoraj dvakrat hitrejši od procesorja, ki poganja serijo 3. SE serija ne podpira funkcij “always-on display”, EKG in blood oxygen, je pa zmožna zaznati vaš padec in poklicati klic v sili – Emergency SOS. Med funkcijami najdemo tudi altimeter, kompas in druge, vgrajen pa ima tudi najnovejši zvočnik in mikrofon, ki sta optimizirana za čim boljšo izkušnjo pri uporabi Siri, Walkie – Talkie ali opravljanje klicev. Za povezavo s telefonom ali slušalkami skrbi Bluetooth 5.0.

iPad 8. generacije

iPad 8

Novi iPad 8 poganja A12 Bionic procesor, ki je nadgradnja procesorja A10. Pri tem Apple trdi, da je iPad 8 z A12 čipom dvakrat bolj zmogljiv od najbolje prodajanega Windows laptopa, šestkrat hitrejši od najbolj prodajane Android tablice in šestkrat hitrejši od najbolje prodajanega Chromebooka.

Vse ostalo je več ali manj enako kot pri 7. generaciji, vključno s podporo za Apple Pencil, Smart Keyboard, Smart Connector, 10.2-inča Retina zaslonom, enaka pa je ostala tudi cena.

iPad Air

iPad Air

Novi iPad Air je glede na predhodnika doživel občutne spremembe. Oblikovno močno spominja na iPad Pro, ohišje je na voljo v kar treh novih barvah (rose gold, zelena in modra), poganja pa ga zelo zmogljiv procesor A14 Bionic, ki bo poganjal tudi novi iPhone 12.  Zaslon je 10.9 inčni Liquid Retina, ki omogoča resolucijo 2360×1640, podpira barvni prostor P3 in funkcijo True Tone. Za fotografiranje skrbi 12MP kamera na zadnji strani, ki omogoča tudi 4k posnetke, tudi to pa je novi Air podedoval od iPad Pro.

Velika novost je Touch ID, ki je sedaj integriran v tipko vklop/izklop, poleg tega pa novi iPad Air podpira tudi Magic Keyboard in Apple Pencil druge generacije.

Apple Fitness+

Apple Fitness +
Na področju storitev je Apple predstavil Apple Fitnes+, ki integrira Apple Watch in Fitness aplikacijo na vašem telefonu. Uporabnik bo lahko vadbe, ki jih bo pripravljal Apple, spremljal na katerikoli Apple napravi, preko videa pa se bodo prikazovali metrični podatki, ki jih bo zaznala Apple Watch. Na voljo bo mnogo različnih vadb kot so kolesarjenje, veslanje, HIIT, joga, ples, vse skupaj pa bo podkrepljeno z glasbo iz Apple Music.
Storitev je plačljiva, za kupce nove iWatch pa bo tri mesece brezplačna.

Apple One

Apple One
Poleg storitve Fitness+ je Apple predstavil še dolgo pričakovane pakete storitev, ki jih je poimenoval Apple One, vsebujejo pa Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade in iCloud. Na voljo bodo nekje v jeseni, izbirali pa bomo lahko med tremi različnimi paketi. Individual (15 $/mesec) in Family (20 $/mesec) sta enaka, le da imate pri slednjem na voljo 200GB prostora na iCloudu (Individual = 50Gb).
Paket Premiere stane 30 $ na mesec, za ta znesek pa dobite 2TB prostora na iCloudu in še storitvi Apple News+ in Apple Fitness+.