Odlična novica za lastnike novejših Applovih naprav

Kartico SIM so »iznašli« leta 1991 sočasno z mobilno telefonijo GSM in vse od tedaj je nujna v vsakem pametnem mobitelu. Zaradi zahtev izdelovalcev, ki so želeli tanjše in manjše mobitele, se je najprej skrčila na mikro, nato pa še na velikost nano. Logično nadaljevanje krčenja je vgrajena SIM-kartica (eSIM), še manjša »kartica«, ki je del elektronike mobitela.


Razlika, ki jo bo opazil vsak, je, da kartice eSIM ne morem »vzeti« iz mobitela in je vtakniti v drugega, kot to počnemo z njenim »plastičnim« ekvivalentom. Ker je integrirano vezje (čip) statično vgrajeno med drugimi elektronskimi komponentami naprave, odpade mehanizem z ležiščem kartic(e). Ker ga ni in ker je kartica eSIM velika za delček kartice nano, bodo lahko izdelovalci mobitelov, če bodo hoteli, izdelali manjše in tanjše telefone, pa tudi »odpornost na vodo« bo lažje doseči. Realno pa vsaj še dve leti ni pričakovati mobitela, ki bi imel zgolj vgrajeno kartico, bo pa vedno več modelov z dvema, od katerih bo ena vgrajena. Drugačna zgodba pa je s pametnimi urami in športnimi zapestnicami. Te so že v osnovi majhne in imajo le s težavo lahko ležišče. Samsungova pametna ura S2 z vmesnikom za omrežje 3G je imela eSIM že leta 2016, javnost pa je tehnologijo v večji meri spoznala leto pozneje, ko jo je v ure tretje generacije vgradil Apple. Podobno stanje pa je tudi danes. Pametna ura Samsung Galaxy Watch z vmesnikom za omrežje LTE je prva naprava, v kateri lahko uporabite eSIM Telekoma Slovenije. Kar pa se tiče Applovih mobitelov iPhone Xs in Xs Max, ki imajo eSIM za drugo kartico, pa bo treba počakati. Ni dovolj, da operater tehnologijo vpelje v svoje omrežje in poskrbi, da deluje, kot zahteva standard, Apple mora nato še potrditi uporabo kartice eSIM Telekoma Slovenije v svojih napravah.

Funkcija kartice SIM je hranjenje profila operaterja z vsemi podatki – med njimi je tudi telefonska številka – ki so potrebni za uporabo mobilne telefonije. Navajeni smo, da nam operater preda kartico, na kateri je že vse zapisano, nato pa to le vtaknemo v ležišče in mobitel deluje. Kartico lahko kadarkoli vtaknemo v drug mobitel, to pa je edina prednost v primerjavi z eSIM. Slednje namreč ne moremo »preprosto« prenašati iz naprave v napravo oziroma zahteva drugačen pristop. Zato pa prinaša cel kup prednosti. Uporabnik bo lahko imel na eni kartici eSIM več profilov operaterjev – koliko, bo odvisno od naprave, res pa je, da bo sočasno aktiven samo eden. Trenutno moramo imeti za takšno raznolikost več kartic ter vedno znova vstavljali tisto, ki nam v danem trenutku odgovarja. Eno na primer za daljše bivanje v tujini, drugo za države, v katerih je strošek gostovanja visok, in podobno. Ko bodo profili operaterjev zapisani na eSIM, bomo med njimi preklapljali prek možnosti v nastavitvah naprave. Še posebej bo ta prednost prišla do izraza pri mobitelih z dvema karticama, od katerih bo ena običajna, druga pa vgrajena. Na primer: v ležišču bo kartica SIM z najbolj pomembno številko, med tistimi na eSIM pa bomo preklapljali po potrebi.

Zdaj pa si še na primeru eSIM kartice Telekoma Slovenije poglejmo, kako poteka prenos profila operaterja na kartico v mobitelu ali pametni uri. Nič več ni plastičnih kartic, dobimo zgolj papir, na katerem so vsi podatki, tudi kodi PIN in PUK ter na veliko natisnjena koda QR. Ta je »okno« do strežnika in moramo jo le prebrati s kamero mobitela, nato pa samodejno steče prenos profila nanj in ko je zaključen, je naprava polno uporabna. Aplikacija, ki prebere kodo, je lahko del sistema naprave ali pa jo zagotovi operater. Drugače pa je pri napravah, ki nimajo kamere, kot so na primer pametne ure. Tu moramo zagnati ustrezno aplikacijo, v primeru Samsungove ure je to Wear, v njej najti možnost prenosa kartice eSIM na uro in nato slediti navodilom na zaslonu. Ne smemo pa biti površni, sploh če to počnemo na mobitelu, ki ima tudi vgrajeno SIM-kartico. Prepričani moramo biti, da zahtevamo prenos na pravo kartico eSIM, kajti ko je profil enkrat prenesen, QR-koda ni več aktivna. Zaradi varnosti je mogoč zgolj en prenos in v primeru napake moramo prenesenega izbrisati in od operaterja zahtevati izdajo nove kartice eSIM. Ker je zadeva dokaj nova, so nam pri Telekomu Slovenije zagotovili, da jo lahko opravijo tudi svetovalci v njihovih trgovinah.

Žal pa trenutno (februar 2019) lahko namestite eSIM kartico le na novejše naprave, v Mobitelovi ponudbi so to: Apple iPhone X, XS, XS MAX, XR, iPad tablice in iWatch ure od leta 2018 naprej, ter na Samsung Galaxy ročno uro z LTE funkcijo.