AIRPOWER

Apple je konec marca nepričakovano preklical nadaljnji razvoj in posledično prodajo dolgo pričakovane brezžične polnilne naprave AirPower. V grobem so izjavili, da so kljub izčrpnim prizadevanjem, da bi uresničili cilj, prišli do zaključka, da izdelek ne bo dosegal visoko zastavljenih standardov, zato so projekt ukinili. Več kot to Apple javnosti ni namenil, mi pa smo seveda o celotni zgodbi hoteli vedeti več. Če želiš vedeti tudi ti, beri dalje. 

AirPower je brezžična polnilna enota, ki bi lahko hkrati polnila tri naprave, npr. iPhone, Apple Watch in AirPods

Apple je AirPower prvič najavil septembra 2017 med predstavitvijo takrat novega iPhone X. Obljubljali so brezžično polnilno enoto, ki bo lahko hkrati polnila tri naprave, npr. iPhone, Apple Watch in AirPods.

Lansiranje samega izdelka je bilo planirano za leto 2018, kar pa se zaradi nenehnih zamud ni zgodilo. Še slabše, pojavljati so se začele vse glasnejše govorice o tem, da bodo izdelek prenehali razvijati. Začetek leta 2019 je ponudil več upanja, pojavile so se govorice o pospešeni proizvodnji, nekaj namigov pa je ponudil tudi Apple. Programsko podporo za AirPower smo lahko zasledili v iOS 12.2 beta, sama ilustracija izdelka je bila natisnjena na embalaži druge generacije AirPods slušalk, AirPower se pojavi tudi v navodilih za iPhone Xs…

Po vsem tem je  bila nenadna ukinitev projekta resnično presenečenje, marsikdo je celo posumil, da je izjava zgolj prvoaprilska šala. Pa vendarle ni. 

Brezžični polnilci delujejo na principu elektromagnetne indukcije, kar v grobem pomeni, da je za prenos električnega toka do vaše baterije potrebna žična tuljava v polnilni enoti in v vaši napravi. Na trgu je mnogo brezžičnih polnilnih enot, ki lahko hkrati polnijo več naprav. Žične tuljave (po navadi dve ali tri) vgrajene v brezžične polnilne enote, so postavljene vzporedno druga ob drugo, posledica tega pa je nadležno iskanje idealne pozicije, da se vaša naprava dejansko začne polniti. Apple je želel to postaviti na višji nivo tako, da naj bi AirPower vseboval od 15 pa vse do 32 žičnih tuljav, ki bi se prekrivale, to pa bi omogočalo polnjenje kakorkoli že bi odložili vašo napravo na polnilec. Pri tem pa so naleteli na mnoge težave, ki jim na kratko rečemo zakoni fizike. 

Bolj specifično, zaradi velikega števila tuljav in minimalnega razmika med njimi je potrebna velika natančnost pri upravljanju z električno energijo, ker pa jim to ni najbolje uspevalo, je prihajalo do močnega pregrevanja naprave.

 

Druga težava so radijski valovi, ki jih oddajajo tuljave. Vsaka tuljava oddaja radijske valove na rahlo drugačni frekvenci, če se le ti prekrivajo, se lahko močno okrepijo. Nadzorovanje takega pojava je zelo zahtevno in postaja še težje z naraščanjem števila tuljav. Tako nastale frekvence lahko sčasoma začnejo motiti druge elektronske naprave, kot npr. srčni spodbujevalnik ali slušni aparat… 

Možno je, da AirPower v tem segmentu ni dosegel strogih zakonskih normativ ZDA in EU. 

Težave, ki smo jih navedli, so samo domneve, Apple uradno tega ni nikoli potrdil. So pa izjavili, da jih trenutni neuspeh ne bo ustavil, saj verjamejo, da je prihodnost ‘brezžična’.