V trenutku deli Wi-Fi geslo preko svojega iPhone-a na drugo iOS napravo v bližini

Danes so WiFi omrežja tako razširjena, da kamor koli prideš, naprava samodejno zazna, da je na voljo WiFi. Problem nastane, ker je večina omrežij zaklenjenih z geslom. Za geslo se sicer lahko vpraša, ampak se lahko zgodi, da se gesla ne spomnijo ali imajo kakšen drug razlog, da ga ne šerajo z nami. Na voljo pa je še en enostaven način, kako pridobiti geslo!

Apple je ob prihodu iOS 11 predstavil funkcijo ‘Share Your Wi-Fi’, na voljo pa je tudi ob prehodu na iOS 12. Gre za to, da ima naprava/iPhone z ustreznim iOS sistemom, že vpisano Wi-Fi geslo, zato ga ni potrebno ročno vpisovati. Drugi uporabnik mora prav tako imeti ustrezni operacijski sistem in le približa svojo napravo prvemu uporabniku, geslo se prepiše samo, iPhone se poveže z Wi-Fi omrežjem, tebi pa ne bo potrebno tipkati dolgih, po navadi zakompliciranih gesel. Zahteve so naslednje: naprave morajo imeti naložen iOS 11 (ali višji), računalniki macOS High Sierra (ali višji), vklopljen bluetooth, vklopljen Wi-Fi, oba uporabnika morata biti drug drugemu med kontakti. Če so zahteve izpolnjene bo funkcija delovala na mac-u, iPhone-u, iPod-u, iPad-u.

• Izberi želeno Wi-Fi omrežje
Na iPhone-u, kateremu želiš omogočit internetni dostop, odpri Wi-Fi nastavitve in izberi omrežje na katero se želiš povezat. To more biti isto, kot omrežje s katerim je povezan drug iPhone. Klikni na njega in pojavi se okno za vpisovanje gesla.

• Odkleni že povezano napravo
Druga naprava, torej drug iPhone, katera je že povezana z določenim Wi-Fi omrežjem, mora biti odklenjena, da ta funkcija deluje, zato jo odkleni ali prosi lastnika, da to naredi.

• Napravi postavi blizu drugo drugi
Če se ni nič zgodilo, potem napravi nista dovolj skupaj in ju je potrebno približati, saj morata biti v dosegu.

• Pošlji Wi-Fi geslo
Če bo šlo vse po planu, se bo na zaslonu uporabnika, kateri že ima povezavo z Wi-Fi, pojavila možnost ‘Do you want to share the Wi-Fi password for ‘[ime omrežja]’ with [stik ali ime naprave]?’. Potem klikni ‘Share Password’ in nepovezana naprava bo prejela geslo za Wi-Fi, ki se bo avtomatsko vpisalo kot geslo zahtevanega Wi-Fi omrežja. Za konec le še klikne ‘Done’.

Zelo enostaven postopek, s katerim se lahko povežeš na Wi-Fi hitro, brez tipkanja gesel. Vendar svetujemo, da to počneš samo z osebami katerim zaupaš, še posebno če gre za domače internetno omrežje, da slučajno ne bi prišlo do zlorab. Katji, geslo se lahko shrani v Keychain, ki se kasneje lahko vidi točno po znakih, če ima oseba Mac-a.