Dnevno se v iDoktorju srečujemo s strankami, ki imajo takšne ali drugačne težave s svojo napravo, nimajo pa narejene varnostne kopije podatkov. Vsekakor je to velika težava, pametni mobilniki so postali del nas, vsebujejo spomine v obliki slik in video posnetkov, kontakte, gesla, socialno življenje, itd. kar na enkrat se naše življenje vrti okoli mobilne naprave. Izguba omenjenih podatkov nam zelo oteži življenje. Da se temu izognemo, moramo delati varnostne kopije podatkov preventivno.

iCloud je dejansko namenjen hranjenju najpomembnejših podatkov. 5GB, kolikor prostora je vsakemu uporabniku Applove naprave na voljo brezplačno, zadostuje za hranjenje vseh podatkov razen slik in videov. Če želite hraniti v iCloudu tudi te, so vam na voljo različne opcije mesečnih doplačil. Kako nastaviti iCloud:

1. Povežemo i-napravo na Wi-Fi omrežje.
2. Odpremo nastavitve in izberemo prvo postavko, kjer piše naše ime in priimek.
3. Pomaknemo se na sredino strani in izberemo “iCloud”.
4. Izberemo postavko iCloud backup ter to možnost obkljukamo.
5. Za takojšnje ustvarjanje varnostne kopije pritisnemo “Back up now” ter ostanemo povezani z internetom.

Tako bo naprava samodejno naredila varnostno kopijo vsakič, ko bo izpolnjevala dva pogoja, da bo priklopljena na polnilec in povezana na Wi-Fi omrežje.

 

Druga opcija izdelovanja varnostne kopije pa je uporaba domačega računalnika in aplikacije iTunes. Sem dejansko varnostno prekopirate komplet podatke vašega mobilnika, vse z aplikacijami vred, zato se ta opcija tudi bolj priporoča. Varnostno kopijo v programu iTunes ustvarimo tako:
1. V računalniku odpremo aplikacijo iTunes in s kablom povežemo napravo.
2. Prikazalo se bo sporočilo, ki bo od nas zahtevalo potrditev, da računalniku zaupamo, izberemo “trust” oziroma “allow”.
3. Izberemo našo napravo, ki se bo pojavila v levi stranski vrstici programa.

4. POZOR: NE izberite opcije Enkripcija (največkrat pozabljeno geslo), če pa že pa si geslo zapišite!
5. Pritisnemo “back up now”.

Tako enostavno je, na računalniku je sedaj varnostna kopija vseh vaših podatkov, ki pa jih ne morete dejansko pregledati, lahko jih le prenesete nazaj na (novi) iPhone. 

Vsekakor priporočamo redno ustvarjanje varnostnih kopij vaših podatkov, ko se naprava enkrat okvari oziroma poškoduje je že prepozno. Naš nasvet je sledeč, uporabite iCloud za backup vseh podatkov razen slik in videov, le te si recimo na mesečni bazi varnostno kopirajte preko iTunsov na računalnik. Lahko pa slike in video posnetke, z uporabo brezplačne aplikacije Syncios, prekopirate na disk računalnika (zunanji ali notranji). Tako se izognete plačevanju dodatnega prostora na iCloudu.