Touch ID trik

 

Pred kratkim smo naleteli na zanimiv trik, ki onemogoči odklepanje vašega telefona z uporabo prstnega odtisa – Touch ID takrat, ko to resnično ne želite. 

Za primer vam predstavljamo situacijo, ki se lahko zgodi prebivalcem ZDA. Organi pregona tam lahko zahtevajo, da lastniki svoj telefon odklenejo s prstnim odtisom (če telefon to omogoča), ne smejo pa zahtevati kode ali PIN-a, ker bi s tem kršili pravice, ki jih omogoča peti amandma. Pri nas se tem stvarem streže drugače, nov trik v rokavu pa ne more škoditi. 

 

Na voljo je več načinov kako se izogniti Touch ID čitalcu prstnega odtisa (na čitalec večkrat zapored postavite napačen prst, naredite restart telefona), opisani način pa je daleč najbolj enostaven,  predvsem pa najhitrejši. 

 

Funkcija, o kateri govorimo, se imenuje Emergency SOS, ki jo je Apple prvič predstavil s prihodom iOS 11. Emergency SOS je v iOS nastavljen avtomatično in ne obstaja način, da bi funkcijo izklopili. Omogoča najhitrejši način vzpostavitve pogovora s centrom za pomoč (112), pri tem pa lahko dodate več kontaktov (partner, starši..), ki bodo obveščeni o vaši zadnji znani lokaciji. Znotraj funkcije lahko nastavite ali naj se klic izvede samodejno oziroma vam ponudi možnost, da to storite sami. Seveda morate to možnost izklopiti, če želite Emergency SOS uporabiti z namenom, ki ga opisujemo.

 Pri večini  iphone modelov funkcijo aktivirate tako, da desni stranski gumb (Sleep/Wake oziroma Power button) pritisnete 5 krat zapored. Na telefonih iPhone 8 in 8 Plus morate za isti ukaz pritisniti in držati desni stranski gumb in enega od gumbov za glasnost (+,-). 

Kot lahko vidite na sliki, vam ob prikazu zaslona Emergency SOS ni potrebno narediti nič drugega kot pritisniti “Cancel”. Ko boste naslednjič poskusili telefon odkleniti s prstnim odtisom – Touch ID, bo ta zahteval vnos vaše kode (passcode required). 

S tem ste se izognili odklepanju telefona preko Touch ID, trik pa deluje tudi na telefonih, ki odklepanje omogočajo s prepoznavanjem obraza – Face ID.