Kako hitro onemogočiti Face ID iz varnostnih razlogov

Na začetku, ko je Apple predstavil nov iPhone brez home tipke in posledično brez Touch ID, je bilo nekaj negodovanja, da Face ID ni in ne more biti tako dober/varen kot Touch ID. Vendar po določenem času smo se uporabniki privadili tudi temu. Apple pa vseskozi zagotavlja, da je prepoznava obraza še bistveno bolj varen način odklepanja naprav, samo odklepanje pa je hitro, enostavno. Pojavlja pa se pomislek, da se s tem zbira le podatke za varnostne službe in podobno.

 

Apple trdi, da je varnost takšnega načina varovanja naprave 20x močnejše in boljše kot prepoznava prstnih odtisov. V primeru, da ste prisiljeni odkleniti napravo, se lahko le ta način odklepanja zablokira in je potrebno vnesti kodo za oklep, kar lahko pride še kako prav (isto velja za naprave s Touch ID, kar smo prav tako opisali v članku). V Ameriki je recimo znano, da če policija zahteva, se mora odkleniti napravo s Touch ID (za Face ID bo verjetno kmalu tudi dovoljeno), medtem, ko so uporabniki pred vnosom kode zavarovani z amandmajem.

Obstaja nekaj načinov, kako za določen čas (dokler se ne vnese passcode) opcijo Face ID zablokira. Ta način je tudi potrjen s strani Apple-a. Preberi si kako.

  • Napravo prisiliti, da zahteva Passcode (Power Off)

Da Face ID onemogočiš v trenutku, ali iz domačega zaslona ali iz zaklenjenega stanja ali iz katerekoli aplikacije, moraš stisniti in zadržati stransko tipko (izklop) ter hkrati tipko za nižanje ali višanje glasnosti (lahko tudi vse tri hkrati) za 2 sekundi. Postopek je isti za naprave od iPhone X naprej.

Če si slučajno naredil/a screenshot, potem se tipki nista držali zadosti časa in je treba postopek ponoviti. Na zaslonu moraš videti ‘slide to power off’. Ko zagledaš ta zaslon, tipki (tipke) spustite

  •      Napravo prisiliti, da zahteva Passcode (Emergency SOS)

V iOS 11 in iOS 12 se na vseh napravah (do iPhone 8 plus), ko 5 krat zapored klikneš stransko tipko (izklop), aktivira ‘Emergency SOS’, kar onemogoči Touch ID, dokler se Passcode ponovno ne vtipka v napravo.

Če narediš isti postopek na iPhone X in naslednjih napravah, se zablokira Face ID. Se pa zna zgoditi, da se s tem postopkom aktivira direktno klic v klicni center 112 in je potrebno klic prekiniti. Vendar se tudi ta funkcija lahko izklopi. To narediš tako: Settings>Emergency SOS>Auto Call off.

  • Napravo prisiliti, da zahteva Passcode (Fail or Restart)

Še dva načina, kako začasno onemogočiti Face ID, sta, da ima naprava več neuspešnih poskusov prepoznave obraza, zato zahteva kodo za odklep zaslona. Ali pa enostavno izklopiš napravo, ki ob ponovnem zagonu zahteva kodo. Vendar sta ta načina zamudnejša, kot prejšnja dva. Sploh če želiš izklopiti napravo, je to daljša verzija prvega postopka.