Kako polniti iPhone

iDoktor je zbral nekaj nasvetov, kako pravilno polniti mobilno napravo in s tem omogočiti kar se da optimalno delovanje baterije.

Verjetno ga ni med nami, ki ne bi imel težav z napolnjenostjo baterije oziroma s padanjem kapacitete baterije. Med uporabniki je največ takšnih, ki bi si želeli, da naprava z enim polnjenjem deluje dlje časa. Ko se baterija iztroši, je tudi delovanje same naprave precej spremenjeno – naprava se nenadno izklopi ali je neodziven, deluje počasneje, itd. Da bi bila avtonomija baterije daljša, je potrebno dobro optimizirati tudi polnjenje.

Veliko ljudi polni iPhone preko noči, ker je pač to najbolj praktično, ampak ali je to tudi dobro za napravo oziroma baterijo? Hmm ne, ni tako dobra ideja, kot se morda zdi. V iPhone-ih so nameščene Li-Ion baterije, ki se, kot trdijo pri Apple-u, polnijo hitreje, zdržijo dlje in jih je lažje izdelovati. Problem Li-Ionskih baterij pa je ta, da jim vsakodnevno praznjenje na 0% in nato polnjenje na 100% ne odgovarja. Apple zato priporoča, kot marsikateri drug proizvajalec elektronskih naprav, da poskusiš držati procente baterije med 40% in 80% napolnjenosti. Polnjenje do polnih 100% za te baterije ni optimalno (vsakodnevno). Priporočljivo pa je, da se baterijo enkrat mesečno popolnoma sprazni, nato pa napolni do 100%, to pomaga, da ostane le ta v dobri kondiciji.

Se lahko uporablja vsak adapter/polnilec?

Polnilec, ki ga dobite v škatli s telefonom je vedno prva izbira, vendar se tudi ta s časom uniči, takrat svetujemo, da kupite kabel preverjene kvalitete.

Ali lahko hitro polnjenje škoduje?

Ne. V kolikor tvoj iPhone podpira hitro polnjenje (od iPhone 8 naprej), baterija in iOS sodelujeta in s tem zagotovita optimalno polnjenje.

Če je na napravi nameščen debelejši ovitek, v primeru hitrega polnjenja svetujemo, da se ovitek odstrani, saj ima toplota tako prosto pot in se ne zadržuje. V primeru (pre)visoke temperature, se polnjenje upočasni.

Kaj če nekaj časa ne bom uporabljal/a iPhone-a?

Če veš, da boš pospravil/a telefon za nekaj časa, lahko je to en teden ali pa več mesecev, lahko pa ga enostavno ne boš več uporabljal/a je optimalno, da je baterija napolnjena na okoli 50%. S tem se celica/baterija med “počivanjem v predalu” ne uniči. Baterija se bo sicer počasi izpraznila, ko pa boste želeli napravo spet uporabljati, se jo naj prvo napolni na 50%, potem pa po ustaljenem ritmu.

Avtopolnilci?

Naš nasvet je podoben tistemu od uporabe kablov oziroma je še pomembneje, da se uporablja le kakovostne preverjene polnilce. Svetujemo tudi, da med vžigom in ugašanjem vozila iPhone ni priklopljen na polnjenje, ker takrat lahko pride do napetostne preobremenitve. Na ta način je bilo uničenih že veliko mobilnih naprav.

Tako, to je nekaj iDoktorjevih nasvetov, da bo baterija v tvojem iPhonu dlje časa ‘zdrava’. Zavedamo se, da vedno ni mogoče upoštevati vseh nasvetov, vendar se v letu ali dveh vsaka malenkost, ki pa jo boste upoštevali, lahko izkaže z daljšim in boljšim delovanjem naprave.

Če pa že imate težave z baterijo, pa se oglasite v iDoktorju v Murgle centru na brezplačnem pregledu baterije, ki ga opravimo v minutki. Če se izkaže, da je vaša baterija že kritična, imamo za vse iPhone in tudi iPade na zalogi originalne baterije, ki jih zamenjamo v roku ene ure. Menjamo pa tudi baterije na MacBookih.