Kako posneti lasten zaslon?

V tem članku bomo opisali, kako posneti videoposnetek zaslona in dogajanja na le tem. Je enostavno in priročno. Priročno predvsem zato, ker lahko posnameš, če se naprava odziva čudno, šteka in podobno. Posnetek pa lahko pokažeš serviserju (torej nam), da prikažeš težavo. Ali enostavno želiš posneti kaj direktno iz telefona, za poznejši ogled tega posnetka. V video se shranijo vsi koraki snemanja – od trenutka snemanja, do preklica. Video se lahko uredi tako, da se te korake izbriše ter se pokaže oziroma shrani samo bistvo.

                                                          Klikni za ogled posnetka zaslona!


 

Kako nastaviti snemanje zaslona (iOS 11 in 12)

Možnost snemanja zaslona je bila prvič predstavljena s prihodom iOS 11, možna je tudi v iOS 12, verjamemo, da bo ta opcija ostala tudi v prihodnjih operacijskih sistemih. Da se snemanje omogoči, je potrebno poskrbeti, da se opcijo doda v ‘Control Centre’ (meni, ki odpre funkcije WiFi, Bluetooth in ostale. Meni se v napravah s home tipko odpre, da podrsaš s prstom navzgor v spodnjem delu, pri napravah brez home tipke se ta meni odpre, da v zgornjem desnem kotu podrsaš navzdol). Kako dodati opcijo v ‘Control Centre’?

  • odpri Settings in potem Control Centre,
  • klikni Customise Controls in poišči ali je Screen Recording med že dodanimi,
  • če Screen Recording ni dodan, ga na spodnjem seznamu poišči in dodaj.

Ko je to narejeno, se lahko začne snemati zaslon tvoje naprave (samo pri odklenjenem zaslonu).

  • Odpri meni Control Centre (kot opisano zgoraj) kjerkoli (v aplikaciji, na začetnem zaslonu),
  • poišči ikono Screen Recording (krog s piko) in jo klikni,
  • ko ikono klikneš, se začne 3-sekundno odštevanje do začetka snemanja, potem posname vsako dejanje na napravi,
  • med snemanjem, se na vrhu pojavi rdeč pas,
  • ko želiš snemanje prekiniti, klikneš na ta rdeč pas ali odpreš Control Centre in klikneš ponovno na ikono Screen Recording,
  • snemanje se shrani v Camera Roll, izpiše pa ‘Screen Recording video saved to photos’, kjer lahko video tudi urediš po želji.

Nekateri uporabljajo to funkcijo za snemanje odsekov videov v YouTube, nekateri v igricah. Paziti je potrebno predvsem na avtorske pravice posnetkov. V kolikor je to za osebno uporabo, potem iDoktor ne vidi nobenega problema.