Zagotovo je že vsak slišal za primer, ko si je kdo zaklenil iPhone zaradi pozabljenega gesla za odklep zaslona. Da se staro geslo izbriše moramo izbrisati celo napravo.  Obstaja možnost, da se podatki ne izgubijo, vendar je pogoj, da si na svojem računalniku pred tem naredili sledeče. Potrebno je povezati iPhone z vašim računalnikom (iTunes), pri tem se je pojavilo okno, kjer si potrdil dostop (Trust) na iPhone-u, če si to naredil si je računalnik napravo zapomnil in je, v primeru pozabljenega gesla, ni potrebno odklepati, zato da napravo računalnik prepozna. iPhone je tako že takoj pripravljen za Back up (iDoktor priporoča – back up naredi vsaj enkrat mesečno).

Vklopljena mora biti tudi opcija, da ni potrebno odklepati zaslona, ko uporabljaš dodatke za iNapravo (settings – touch ID & passcode – allow access when locked – obkljukaš USB accessories).

Torej, kljub pozabljenemu geslu se lahko naredi back up. Če so vsi pogoji izpolnjen (napisano zgoraj), priklopi svoj iPhone v računalnik in klikni levo zgoraj na ikono naprave. Odpre se ti okno s tvojo napravo. In spodaj imaš opcijo ‘This Computer’, jo označiš in klikneš ‘Back Up Now’

Potem počakaš, da se Back up opravi do konca. Če želiš preverit kdaj je bil nazadnje opravljena kopija podatkov, lahko to preveriš. Na windows računalniku znotraj iTunes klikneš ‘Edit’ in nato ‘Preferences’, ko se pojavi novo okno, klikneš ‘Devices’. Na Apple računalniku klikneš na vrhu zaslona ‘iTunes’ in izbereš ‘Preferences’, ostalo je isto. Tukaj ti pokaže vse kopije podatkov, ki so bile opravljene na računalnik in z vseh naprav.

 

Kako spraviti kodo stran in ohraniti podatke? Najprej je potrebno napravo izbrisati, saj se s tem odstrani koda. Zbriše se tako, da v iTunes klikneš (iPhone mora biti priklopljen s kablom v računalnik) opcijo ‘Restore’. To povrne napravo na tovarniške nastavitve. Vendar bo iTunes naložil na napravo zadnji možen operacijski sistem. Ko se bo postopek zaključil, te bo sam iTunes vprašal kako želiš nastaviti napravo, klikneš možnost ‘Restore from iTunes Backup’ in nato izberi željeni back up, ki ga naloži sistem na iPhone.

Ko je celoten postopek končan, bi morali biti podatki povrnjeni. Ampak ponavljamo, vsi pogoji morajo biti izpolnjeni, torej, da je iNaprava trustana in povezana z računalnikom, da jo ima možnost prepoznati. V nasprotnem primeru, bo potrebno vse zbrisati in do podatkov, ne bo možno dostopati.