Mogoče vse trike Instagrama že poznaš, vemo pa, da jih marsikdo ne, zato smo pripravili pregled, da bo bo objavljanje fotk še boljše in bolj zabavno. Pri Instagramu se vedno trudijo, da aplikacijo redno posodabljajo, s tem pa dodajajo tudi nekatere novosti in dodatke, za katere večina sploh ne ve.

  • Ustvari mavrično pisavo v Story

Vsi vemo, da se lahko spreminja barvo pisave. Izbereš pisavo in barvo in imaš vse v eni barvi, ali pa izbereš za vsako črko svojo barvo. Ampak obstaja lažji način, predvsem pa hitrejši. Prvo moraš besedilo napisati, nato izbereš vse znake (select all), spodaj pa klikneš in zadržiš na barvi, da se odpre barvna lestvica. Zdaj moraš istočasno premikati prsta (potrebuješ obe roki) v želeni smeri (glej še gif za lažjo predstavo). Torej premikati moraš z enim prstom izbrano/označeno besedilo (primeš kurzor), z drugim pa odpreš barvno lestvico in se premikaš želeno po njej.

  • Naloži daljši video v Story

Instagram dovoljuje naložiti samo 15-sekundne videe v Story. Je pa možno naložiti tudi daljši video. Včasih se je potrebovalo še kakšno drugo aplikacijo, da se je video razbil na več delov. Z zadnjimi posodobitvami se daljši video samodejno razbije na več delov, katere lahko potem po želji urejaš. In tudi karkoli posnameš, se v Story-ju potem predvaja »nemoteno« v več delih.

   

  • Oglej si vse objave, ki si jih lajkal/a

Katerih objav ne moreš pogledati, zato si jih lahko shraniš in ogledaš kasneje. Vsaka objava na Instagramu ima pod sliko 4 ikone – 3 na levi strani in eno na desni. Klikneš to na desni, kar objavo shrani, kasneje pa jo poiščeš na dva načina. Prvi je ta, da greš na svoj profil, zgoraj desno klikneš na tri črtice, kar odpre dodatne možnosti, znotraj tega pa je opcija ‘Saved’. Druga možnost, ki te pripelje do tega je, da odpreš v teh dodatnih možnostih na dnu ‘Options-Account-Saved’. Če si želiš ogledati, katere objave si lajkal/a, oziroma želiš morda najti kako starejšo objavo, ki veš, da si jo lajkal/a, je tudi to možno. To možnost imaš ponovno znotraj nastavitev, greš pa v ‘Options-Account-Posts You’ve Liked’, tukaj pa so vse všečkane objave.

  • Prenehaj slediti profilu, brez, da ga odstraniš

Mogoče ima kak profil objave, ki ti niso všeč, ali pa si tega enostavno naveličan/a, vendar tega profila ne želiš odstraniti. To lahko narediš tako, da ga enostavno utišaš (Mute). Kako pa? Najlažje, da v vrstici s Story klikneš in zadržiš prst na željenem profilu, da se odpre možnost ‘View Profile ali Mute’. Ko klikneš ‘Mute’, se pojavi okno, ki te vpraša ali želiš utišati samo Story, ali pa Story and Posts. Klikneš željeno. Druga možnost pa je, da greš direktno na željeni profil, zgoraj desno klikneš na tri pike, v pojavnem oknu nato zbereš ‘Mute’.

  • Naloži Live Photos v Story (samo iOS)

Od iPhone 6s naprej, je možno posneti »živo sliko«, to pa pomeni, da, ko slikaš, se ustvari video 1,5 sekunde pred in po slikanju. Tako sliko, se lahko naloži v Story. Sliko izbereš, nato pa uporabiš force touch (pritisneš v ekran in zadržiš), da se izpiše ‘Boomerang’, ki tako predvaja sliko.

  • Skrij Online oznako

V direktnih sporočilih, se pri osebah, katere imajo to možnost aktivirano, pokaže če so online, oziroma znotraj pogovora tudi kdaj so bile. Vendar moraš imeti to možnost vklopljeno, da lahko vidiš pri ostalih, ki imajo to vklopljeno. Če tega nimaš aktiviranega, tudi pri ostalih ne boš videl/a. To lahko spreminjaš znotraj nastavitev; greš v svoj profil, odpreš razširjen menu, klikneš ‘Settings-Privacy and Security-Activity Status’.

  • Ustvari prosojen filter v Story

Ustvariš lahko približno 75% motnost slike ali videa, ko pripravljaš story. Izberi sliko, nato pa zgoraj desno izberi čopič in znotraj čopiča izberi highlighter (drugi z leve), spodaj pa izberi barvo ali na barvi lestvici ali pa izberi kapalko in barvo poberi iz slike. Ko imaš to izbrano, klikni in zadrži prst na ekranu, motnost slike pa bo v tej barvi.

 

  • Ustvari enobarvno ozadje za Story

Naloži katerokoli sliko ali video in podobno, kot v ustvarjanju prosojnega filtra, izberi čopič, znotraj čopiča pa ‘flumaster’ (prvi z leve), spodaj pa na isti način izbereš barvo. Za konec pa isto klikneš in zadržiš prst na ekranu in enobarvno ozadje bo na voljo.

  • Super zoom enoročno Story snemanje

Vsak je že kdaj poskušal med snemanjem videa story približati kak objekt in je moral za to uporabiti še drugo dlan. To ni potrebno saj se lahko zoomira in snema enoročno. In sicer, med snemanjem video story, pomikaj prst gor za približati in dol za oddaljiti.

  • Filtrov za urejanje slik je več kot misliš

Ko narediš objavo slike, veš, da lahko uporabiš filtre, s katerimi lahko dosežeš določene učinke in popravke slike. Ne veš pa, da se dodatni filtri skrivajo in čakajo, da jih najdeš. Naredi pa tako – naloži sliko, klikni next in spodaj, v izbiri filtrov, podrsaj do konca, kjer prideš do okvirčka ‘Manage’. Klikni okvirček, znotraj pa so ti filtri, katere uporabljaš, že označeni s kljukico. Zdaj pa pojdi po celem seznamu in odkril/a boš še dodatne filtre, katere obkljukaj in tako ti bojo na voljo za nadaljnje urejanje slik.