Zakaj so AirPods slušalke najpopularnejše BT slušalke na svetu?

Apple je svoje bluetooth slušalke AirPods prvič predstavil jeseni leta 2016. Prodaja na začetku ni bila blesteča, a že pred iztekom leta 2018 se je povpraševanje po slušalkah tako povečalo, da Apple temu ni zmogel slediti, zato je v tistem obdobju marsikdo ostal praznih rok. Epilog tega je vsem uporabnikom iNaprav že dobro znan: AirPods so trenutno najbolj popularne bluetooth slušalke na svetu.  

In kar se je že nekaj časa napovedovalo, se je pred kratkim tudi zgodilo, Apple je predstavil novo različico AirPods-ov. Kljub velikim pričakovanjem in ugibanjem o novostih pa le teh ni prav veliko. 

Pomembna novost je brezžično polnjenje samega etuia v katerem sta slušalki shranjeni (tako se tudi polnita), uporabniki pa lahko le tega kupimo tudi posebaj saj je kompatibilen s prvo generacijo slušalk. Omembe vredne novosti so še glasovno ukazovanje Siri (do sedaj možno samo z dvojnim “tapom”), hitrejša bluetooth povezljivost zaradi boljšega čipa (H1) in zmoglivejša baterija. 

Za vse tiste, ki vas Airpodsi še niso čisto prepričali oziroma so vas, pa želite o njihovi uporabnosti izvedeti še več, smo pripravili kratek opis funkcij in hitrih trikov. 

 

Sami izberite ukaze

AirPods slušalke vas bodo prvič verjetno navdušile ko boste zgolj odprli etui. Že takrat jih bo vaša iNaprava namreč takoj zaznala in jih sprejela za svoje. Nato jim lahko sami, za razliko od klasičnih slušalk “na kablu” določite ukaz, oziroma funkcijo, ki naj jo upravljajo. Za vsako slušalko posebej.

Kakšen ukaz, ki ga izvršite z dvojinim “tapom”, naj imata desna oziroma leva slušalka, določite v nastavitvah. Izberite bluetooth in “i” pri imenu svojih slušalk. Za vsako posebej izberete ukaz: siri, play/pause, next track, previous track ali off.

 

 

Pregled stanja baterije

Ob vsakem naslednjem odpiranju etui-ja se bo na ekranu vaše iNaprave pokazalo stanje baterije etui-ja in stanje vsake slušalke posebej. Ne pozabite, slušalke se namreč polnijo medtem ko so shranjene v boxu…..

Stanje baterije lahko sproti preverjate tudi med widgeti. Če tega (še) nimate med widgeti, to možnost dodate takole: swipe levo za prikaz widgetov, na dnu izberite “edit”, tu pa določite, katere aplikacije in druge vpoglede hočete videti najprej. V tem primeru izberite “batteries”.


 

Takoj najdite izgubljene slušalke

Če se bojite, da bi jih izgubili ali pa založili, vam pri tem lahko pomaga Find iPhone. V nastavitvah aktivirajte to funkcijo, če je še niste. Ko/če jo boste potrebovali, boste med napravami, ki jih iščete, preprosto izbrali AirPods, navigacija pa vam bo pokazala, kje se nahajajo.

 

Z njimi lažje poslušate predavanje v veliki predavalnici

Najbolj zanimiv način uporabe AirPodsov pa je verjetno ta, da lahko z njimi bolje slišite denimo predavanje v veliki predavalnici, v kateri akustika ni najboljša, ali pa celo poslušate pogovor, ki se odvija v drugem prostoru. Seveda v tako oddaljenem, kolikor seže bluetooth. 

V tem primeru bo vaš iPhone služil kot mikrofon, ki ga pustite pri viru zvoka. Še prej pa morate narediti sledeče: v nastavitvah izberite “control centre”, nato “customise control”, tam pa funkcijo “hearing”. Ta se bo nato v podobi uhlja pokazala v vašem nadzornem centru.  AirPodse vstavite v ušesa, v funkciji “hearing” izberite “on”, ter se oddaljite od iPhona in poslušajte, kaj se dogaja v njegovi bližini.

 

In še: slušalke bodo dvojni “tap” čutile, oziroma sprejele tudi z rokavicami ali čez kapo.