5G omrežje prihaja v EU

Ni direktno povezano z Applom in iPhoni, ampak dejansko se bo v naslednjih letih veliko spremenilo na področju hitrosti prenosa podatkov po zraku, raznolikosti in kvalitete storitev. V Nemčiji so namreč pričeli z dražbo frekvenc za 5G omrežje. Razpis v Sloveniji lahko pričakujemo letos.

5G omrežje že deluje v Južni Koreji, kjer so z velikimi denarnimi vložki države kot prvi postavili 5G mobilno omrežje in s tem postali vodilni pri razvoju praktično vsega, kar temelji na prensu podatkov preko mobilnih podatkov. Igrice recimo, Seul je idelani prostor za testiranje igric, če se igra »prime« v tem inkubatorju, se bo po celem svetu. Pa v resnici niso pomembne igre, ampak razvoj človeštva, avtonomna vožnja vozil, razvoj tele-medicine, upravljanje robotov in podobno. Vas zanima kako hitro je 5G omrežje? Pred vrati so poleti v naši Planici, če bi bilo na voljo dovolj kamer in 5G omrežje, bi skakalca v letu lahko v realnem času gledali iz vseh smeri, torej bi med njegovim letom lahko zamenjali kot pogleda, se zavrteli okoli njega, ja, v realnem času, med njegovim poletom. Noro.

Torej v EU se je začelo, prva je Nemčija, za pravice se bodo seveda udarili velikani kot so Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica in Drillisch Netz (United Internet), za 5G ferkvence lokalne uporabe pa so že javila tudi podjetja Daimler, BMW, Volkswagen, Bosch in Basf. Zanimivo je, da je leta 2000, ko so podeljevali ferkvence za UMTS, v državno blagajno kapnilo veliko več denarja kot pa ga bo sedaj, cene so bile takrat tako visoke, da je po poplačilu ferkvenc preprosto zmanjkalo denarja za infrastrukturo, tudi zaradi tega pa je po Nemčiji ogromno slepih peg, s slabo pokritostjo signala.

Ker imajo 5G ferkvence krajši doseg (zaradi večje količine podatkov) bo potrebno še več infrastrukture, kar pomeni več dela in več stroškov. Vse skupaj se bo verjetno pokazalo tudi v ceni storitev v omrežju 5G. Huawei je prvi pokazal mobilno napravo, ki že deluje v 5G omrežju, cena le te pa je 2300 eur. Govori se, da imajo tudi ostali giganti mobilne tehnologije že pripravljene 5G modele, ki bodo občutno cenejši. V ozadju se odvija tudi spor med ZDA in Kitajsko, v katerem je zdaj, zaradi nove tehnologije vključena tudi Nemčija, a o tem ne bomo pisali. Nas zanima tehnologija in napredek.

V Sloveniji so trenutno v pogonu le testne 5G ferkvence, vendar lahko pričakujemo razpis že v letošnjem letu.