Kako (dobro) skriti fotke na svojem iPhonu

Tvoj iPhone ti kljub odličnemu operacijskemu sistemu ne ponuja dobre možnosti, kako skriti fotografije, za katere ne želiš, da bi jih videl kdo drug. Kako torej poskrbeti, da bodo določene fotografije varno pospravljene v kakšni skriti mapi?

iOS  sicer dopušča skrivanje fotografij, a njihova funkcija “hide” ni prav dobro dodelana, saj se fotografije zgolj zberejo v posebni mapi, ki pa je povsem dostopna komurkoli, ki morda brska po tvojem telefonu. Brez zaščitnega gesla, vstopne ID kode, itd …

Kako jih zares skriti?

Če želite ostati pri izvirnih iPhone aplikacijah, obstaja še ena, boljša možnost, ki dejansko skrije vaše fotografije. Preko Notesov. Najprej poskrbite, da ima vaša aplikacija Notes možnost zaklepanja. (Starejši iPhoni morda tega nimajo).


Nato v iCloudu preverite, če imate v Notesih vključeno funkcijo “On My iPhone”. V Notesih kreirajte skrivni album in ga ustrezno poimenujte, nato ga zaklenite z geslom (ključavnica se pojavi s swajpom levo, na desni strani).

Pri izbrani fotografiji izberite deljenje v Notesih in označite vaš skrivni album. Slabost takega “skrivanja” je, da je potrebno fotografijo nato v albumu izbrisati, prav tako v albumu “Recently Deleted”. (Če jo hočete vrniti v album, odklenite “note”, fotografijo delite in shranite.)

Če pa se vam ne ljubi igrati z Notesi in bi raje enostavneje skrili fotografije, poskusite s sledečimi aplikacijami:

Secret Calculator Pro – Hide Photos & Videos (5,49€)

Ta aplikacija se pretvarja, da je kalkulator, dokler ne vtipkaš gesla. Potem se pretvori v fotoalbum, v katerem lahko celo direktno fotografiraš (in shranjuješ), zato ni potrebe po naknadnem brisanju fotografij iz iPhonovega fotoalbuma. Aplikacija ponuja še nekaj zanimivih opciji kot so: lastni “web browser”, ki omogoča shranjevanje zaznamkov znotraj aplikacije, uvoz slik/videa iz itunes, prenos slik/videa iz oblaka (Dropbox, Google Drive)..

Opisana aplikacija je plačljiva in ena dražjih, boste pa v “app storu” našli mnogo podobnih, ki so cenejše ali brezplačne.

Private Photo Vault Pro (4,49 €)

Ne samo, da je zaščitena z geslom, v tej aplikaciji lahko z novim geslom zaščitite tudi vsak album posebej, ne morete pa direktno fotografirati, potrebno bo naknadno uvažanje fotografij vanj. Zanimiva lastnost te aplikacije je da bo posnela fotografijo vsakega, ki bo hotel vdreti vanjo. Obstaja tudi brezplačna, osnovna verzija.

Secret Photo Vault – Keepsafe (free)

Ta aplikacija ima eno prednost pred ostalimi: ne bo se prikazala med vašimi nazadnje odprtimi aplikacijami. Ponuja različno kreiranje gesel v obliki PIN-a, vzorčne ključavnice in čitalca prstnega odtisa. Aplikacija se celo zaklene sama, kadar pametni telefon položite z ekranom navzdol, če morate denimo v zadnji sekundi prikriti vaše brskanje. Vse skrivne fotografije bodo shranjene na oblaku, torej ne bodo zasedale dodatnega prostora na telefonu.

Lock Secret Photo Album Vault (free)

Ne le, da lahko vanjo direktno shranjujete zasebne fotografije, lahko tudi tukaj, kot že omenjeno pri eni od prejšnjih aplikacij, dostopate do česarkoli na spletu, brez da bi se beležila zgodovina vašega brskanja. Ponuja različno oblikovanje gesel: vzorce, PIN kodo in celo identifikacijo obraza. Poleg tega ima še eno zanimivo funkcijo, ki aplikacijo premeteno zakrinka v nekaj, kar ni. Omogoča tudi nastavitev lažnega gesla, da bo lahko radovedna oseba povsem normalno odprla Photo Album Vault, a bo naletela na “nedolžno” vsebino, medtem ko bodo vaše zasebne fotografije ostale še vedno dobro skrite.