Danes naše mobilne naprave niso več le mobilne naprave, so tudi fotoaparat, ki ga imate vedno pri roki, pa še mnogo več. Pravzaprav je po navadi ravno fotoaparat najbolj pomembna funkcija pri nakupu naprave. Veliko krat tudi razlog za menjavo naprave. S fotografijo zajamemo spomine za vedno, z dobro fotko pa požanjemo obilo odobravanja na socialnih omrežjih, o ja, seveda zelo pomembno!!! 🙂 Torej kako s svojim iPhonom delati še boljše fotke, če menite, da vam obstoječa (originalna) aplikacija ne ponuja dovolj ustvarjalnih možnosti? App Store vam ponuja kar nekaj aplikacij, plačljivih in brezplačnih, s katerimi lahko delate noro dobre fotografije. Zatakne se pri plačljivih, ko včasih ne vemo, kako dobre so in če se sploh splača vlagati nekaj evrov vanje.

Mi smo jih nekaj izbrali in preizkusili, da bo za vas odločitev mogoče malo lažja. 

Halide (cena: 6,99 evra)

Začnimo z aplikacijo Halide, ki nas razvaja z bogatim naborom funkcij. Omogoča popolnoma ročno nastavitev hitrosti zaslonke, nastavitev beline, ISO, na voljo so orodja za ročno in samodejno nastavitev fokusa, aplikacija pa nudi tudi uporabo histograma za optimalno nastavitev osvetlitve.

Uporabniški vmesnik je prijazen in preprost za uporabo, fotografije pa lahko zajemate v formatih RAW, JPG, TIFF ali HEIC. 

Z novejšimi telefoni se lahko poslužujete tudi tako imenovanega “Depth Capture”, ki na originalni Camera aplikaciji omogoča portrait mode samo na ljudeh, s Halide pa lahko ta “mode” uporabljamo tudi za slikanje živali, hrane itd. 

Dodali so še barvni histogram, ki je elegantna opcija s katero nadzorujete, da so barve dovolj živahne in je osvetlitev ravno pravšnja, da so zajeti vsi želeni detajli. 

 

ProCam 6 (cena: 6,99 evra)

Tudi ProCam 6 omogoča popolnoma ročno nastavitev hitrosti zaslonke, nastavitev beline, ISO, fokusa, vgrajena ima opozorila za preosvetlitev, na voljo pa je tudi “live light” histogram. 

Pri snemanju videa lahko nastavljate VFR (video frame rate) in resolucijo posnetka ali pa način snemanja izbirate med vnaprej pripravljenimi programi ( Night Mode, Burst Mode, Slow Shutter, 3D Photos). Kot pri večini aplikacij na tem seznamu lahko tudi s to fotografije zajemate v formatih RAW, JPG, TIFF in HEIC. 

Aplikacija ponuja kar 60 filtrov za obdelavo fotografije, 17 leč za zabavne efekte, nudi tudi orodja za obdelavo videoposnetkov in podpira uporabo Siri Shortcuts. 

 

Obscura 2 (cena: 5,49 evra)

Obscura ima zelo preprost uporabniški vmesnik, vsa orodja so takoj na dosegu prstov, zato je idealna za enoročno uporabo. S potegom navzdol dostopate do Photo Library, s potegom navzgor pa pridete do vseh podatkov o fotografiji sami (metadata). 

Fotografije lahko zajemate v RAW, HEIC in JPG formatih, zajemate lahko tudi “live fotke” pri vsem pa so vam na voljo orodja kot so ISO, nastavitev beline, hitrosti zaslonke, histogram…

Aplikacija ima 19 različnih filtrov, ki jih lahko uporabljate direktno pri fotografiranju, kot tudi naknadno pri obdelavi. Znotraj aplikacije se lahko naknadno kupi še več filtrov. 

 

Focos (brezplačna)

Ta aplikacija je brezplačna, dodatna pro orodja pa lahko dokupite naknadno. Ponuja popolno ročno nastavitev, ki smo jih omenili že pri prejšnjih aplikacijah (hitrosti zaslonke, nastavitev beline, ISO…), s to pa lahko nastavljate tudi bokeh (zameglitev ozadja), ki je priročen za fotografiranje gibajočih se objektov. 

Za naknadno obdelavo fotografij razpolagate z različnimi efekti leč, poigrate pa se lahko tudi z dodajanjem virov svetlobe v 3D okolju. Za bolj kreativne ta aplikacija ponuja skoraj neomejene možnosti. 

 

Moment (brezplačna)

Tudi ta je brezplačna, a prav tako kot Focos profesionalnega orodja ne da kar tako od sebe. Za neomejeni dostop boste morali plačati, a je vredno, saj vam bo aplikacija ponudila napredno obdelavo tako fotografij kot videoposnetkov.

Zmore vse, kar smo že predstavili pri ostalih aplikacijah, slike lahko zajemate v formatu RAW, HEIF ali HEVC, ki je Applov nov foto in video format, na voljo je tudi “live histogram”.

Aplikacija optimalno deluje z Moment lečami, ki so na voljo na njihovi spletni strani, a je delo z njo nemoteno tudi brez teh leč.