Kako testirati baterijo na MacBook-u: preveri ali jo je potrebno zamenjati

Ali baterija na tvojem prenosnem računalniku že peša, se porablja prehitro? Če se ti to dogaja, obstajajo enostavni načini, kako preveriti v kakšnem stanju je.

 

Vsaka baterija ima svojo življenjsko dobo in vsaka baterija najbolje deluje takrat, ko je nova. Tako kot smo si uporabniki med sabo različni, tako se tudi naša uporaba prenosnika razlikuje. Zaradi tega lahko baterija zdrži osebi A bistveno dlje, kot osebi B na isti napravi. In potem so tu še naše navade polnjenja, ki so različne. Skupek vsega pa je življenjska doba baterije. Obstajajo neka pravila za boljše delovanje baterije, ki so sicer univerzalna a velikokrat niso primerna oziroma vsakdanje uporabna. Ko baterija na vašem prenosniku ni več ista, kot pred časom, preveri v kakem stanju je.

Kako opraviš test baterije?

Večina MacBook-ovih modelov bi morala brez problema zdržati čez dan brez polnjenja, vsaj, ko so novi. Recimo 2018/19 model MacBook Air ima pri polni napolnjenosti za približno 12-13 ur uporabe, MacBook Pro 2018/19 10 ur, 16-inčni MacBook Pro 2019 pa recimo 11 ur uporabe le na vgrajeno baterijo.

Baterija se sčasoma iztroši in 2 leti star MacBook ne bo več zdržal toliko kot nov, še vedno pa bi moral zdržati (za)dosti časa brez polnilca. Če se ti zazdi, da baterija ni taka kot bi morala biti, enostavno preveri ali bi bila potrebna menjava, način pa je zelo preprost.

 

Računalnik stalno beleži zdravje baterije, trenutni status pa preveri tako:

  1. zadrži tipko Alt/Option,
  2. klikni na ikono baterije zgoraj desno blizu ure,
  3. na vrhu pojavnega okna se izpiše status baterije računalnika, statusi so 4 – Normal, Replace Soon, Replace Now in Service Battery.

Prvi status seveda označuje zdravo ter dobro delujočo baterijo, drugi status (Replace Soon) je bolj kot ne samo opozorilo, bi pa moral MacBook še vedno delovati povsem normalno.

Zadnji dve opozorili pa sta že kritični in se je potrebno tudi hitro odzvati, ker se stanje lahko hitro spreminja na slabše, saj se življenjska doba bliža koncu.

Če želiš še več informacij o stanju baterije si lahko naložiš aplikacijo za spremljanje zdravja le te. Poznani sta predvsem dve aplikaciji – CoconutBattery in Battery Health. Beležita tudi cikle polnjenja, zdravja, kakšno kapaciteto še omogoča proti novi bateriji in podobno., tako boste vedno na tekočem v kakšnem stanju je baterija v vašem prenosniku.

 

V iDoktorju imamo na zalogi vse baterije za Macbooke do leta 2016. Menjava traja cca 2 uri, hkrati pa prenosnik tudi očistimo in po potrebi (s predhodnim dogovorom) zamenjamo termalno pasto na procesorju. Tako ima vaš MacBook po obisku iDoktorja novo baterijo, kar pomeni daljšo avtonomijo, zaradi boljšega odvajanja toplote pa tudi hitreje in lepše deluje. Za servis se ni potrebno naročati, vsekakor pa lahko na telefonski številki 040666296 preverite ceno menjave. Dobrodošli!