iOS 14 prepoznava zvoka

Ko raziskujemo novosti novega operacijskega sistema, vedno znova naletimo na kak »bonbonček«. In vedno se najde neka majhna ampak pomembna nova funkcija. Tej novosti se reče Sound Recognition.

Nova funkcija bo zelo pripomogla osebam s slušnimi okvarami ali gluhim. Seveda je na voljo vsem uporabnikom, saj naj bi prepoznava zvokov/zaznavanje zvokov delovala odlično. Med drugim naj bi na začetku prepoznavalo trkanje, zvonec, trobljenje avta, jokanje otroka,… Prav lahko pride vsem uporabnikom, saj ne slišiš vedno vsega, oziroma lahko kdaj kaj preslišiš, funkcija pa ti pri tem pomaga.

Kako vklopiti opcijo Sound Recognition:

  • odpri Settings in se pomakni ter odpri Accessibility,
  • znotraj menija se pomakni do možnosti Sound Recognition,
  • odpri in aktiviraj opcijo, nato klikni možnost Sounds,
  • znotraj tega menija izberi med možnostmi na katere zvoke te naj opozarja (vsi zvoki so na seznamu, ki ga prikazuje spodnja slika).

Še navodila v sliki:

Enkrat, ko imaš vklopljeno možnost Sound Recognition, lahko možnost opozarjanja na zvok vklapljaš in izklapljaš po želji, za katere želiš opozorila.

Ko iPhone prepozna zvok oziroma ga zazna, dobiš opozorilo na domač zaslon, zaklenjen zaslon ali med uporabo aplikacije.

Z dolgim klikom na opozorilo, ti pokaže kak zvok je bil prepoznan in ponudi možnost za Snooze.

 

(pod zvok »Siren« zazna tudi žvižganje)

Zaenkrat naj bi bila funkcija na voljo le v iOS posodobitvah, vendar mislimo, da bo kmalu na voljo v vseh napravah, še posebej dobro bi se verjetno obnesla pri HomePod. Kako bo v praksi pri vseh uporabnikih, bomo videli, ko bo na voljo vsem, verjamemo pa, da gre za dobro novost.