iOS 14 | izboljšuje delovanje kamere

 

Apple prejšnji mesec med WWDC 2020 ni omenil, da  iOS 14 prinaša tudi izboljšave in nove funkcije za vse fotografe med iPhone uporabniki. Novosti vključujejo hitrejše posnetke, možnost uporabe gumba za povečanje glasnosti za nadzor Burst Mode in celo QuickTake (hitro slikanje), ki je na voljo za starejše iPhone.

iPhone izboljšava kamere v iOS 14
iPhone izboljšava kamere v iOS 14

Hitrejši posnetki

Kaj je pri fotografiranju pomembnejše od tega, da ne zamudite trenutka, da lahko hitro vklopite fotoaparat in posnamete edinstvene trenutke? Pri iOS 14 Apple pravi, da je odpiranje aplikacije Camera in fotografiranje do 25 odstotkov hitrejše, medtem ko je fotografiranje dveh ali več fotografij kar za 90 odstotkov hitrejše. Pri iPhonih, ki omogočajo portretni način se fotografije posnamejo do 15 odstotkov hitreje. Te spremembe so samodejno omogočene vsem napravam, ki bodo imele nameščen iOS 14, zato vam za izboljšanje funkcionalnosti kamere ni treba ničesar spreminjati.

 

Prednost dajte hitremu načinu slikanja

Medtem, ko iOS 14 uvaja hitrejše slikanje, posodobitev vključuje novo možnost, ki ta postopek še pohitri. Z možnostjo »Prioritize Fast Shooting« (Prednostno hitro fotografiranje), ki je na voljo v aplikaciji Settings (Nastavitve), kamera iPhona pametno prilagodi obdelavo slik, ko na hitro pritisnete gumb zaklopa. iOS bo potreboval manj časa za izboljšanje posnetka, kar pomeni, da bo kamera hitreje zajemala slike.

 

Uporabite gumb glasnost za zajem več fotografij v zelo kratkem intervalu (Burst)

Način Burst omogoča uporabnikom, da fotografirajo več zaporednih fotografij, to pa omogoča, da lahko sami izberejo le najboljše posnetke. Nova možnost v iOS-u 14 vam omogoča, da pritisnete gumb za povečanje glasnosti v aplikaciji Camera, če želite zaporedoma posneti več fotografij. S pritiskom gumba za zmanjšanje glasnosti pa začne naprava snemati video.

 

Nastavitve ločljivosti QuickTake in ločljivosti v fotoaparatu za starejše modele iPhone

Modeli iPhone 11 in iPhone 2020 SE imajo funkcijo QuickTake, ki uporabnikom omogoča hitro snemanje videoposnetkov v aplikaciji Camera, tako da preprosto držite prst na gumbu zaklopa, da začnete snemati video. QuickTake je bil na voljo samo za iPhone 11, vendar lahko lastniki iPhone XR, iPhone XS in iPhone XS Max zdaj uporabljajo QuickTake z iOS 14. V nastavitvah kamere je na voljo tudi novo stikalo »Nadzor video formata«, ki uporabnikom omogoča spreminjanje ločljivosti videoposnetka v aplikaciji Kamera, ko je ta omogočena. Ta je bil prej na voljo samo za iPhone 11, zdaj pa deluje pri vseh modelih iPhone z nameščenim iOS 14.

Zrcalna sprednja kamera

Če posnamete selfie s svojim iPhonom, boste verjetno opazili, da je posneta fotografija drugačna od tiste, ki jo vidite v predogledu v živo. To je zato, ker vam aplikacija Camera prikazuje zrcalni predogled, medtem ko shranjena različica ne. Z iOS 14 lahko uporabniki omogočijo novo možnost “Zrcalna kamera spredaj”, da zrcalno fotografijo shrani tako, kot je vidna med samim fotografiranjem.

 

Nadzor izpostavljenosti

Druga nova možnost, ki je na voljo pri iOS 14, omogoča nastavitev in zaklepanje ravni osvetlitve za vse fotografije in videoposnetke. To pomeni, da vam ni treba več s prstom po zaslonu, da prilagodite stopnjo osvetlitve za vsak posnetek. Žal je ta možnost na voljo samo za iPhone XR in novejše.

 

Posodobljen nočni način

Apple ni posodobil samega načina nočnega zajema fotografije, vendar po novem ta funkcija uporablja vgrajen žiroskop, ki vam pomaga, da vaša nočna fotografija ne bo neostra.