Prelepljena kamera lahko ob zaprtem prenosniku poškoduje zaslon

 

V začetku tega meseca je Apple izdal posebno opozorilo uporabnikom prenosnih računalnikov: prelepljena kamera lahko ob zaprtem prenosniku poškoduje zaslon.

Zakrivanje kamere na računalnikih je postala že stalna praksa številnih uporabnikov, ki se zavedajo, da je lahko preko nje ogrožena njihova zasebnost. Medtem ko je prelepljena kamera na osebnih računalnikih povsem dobra rešitev, pa je potrebno o njej, ko pride do prenosnikov, malo bolje razmisliti.

 

Opozorilo prihaja po tem, ko so se številni lastniki prenosnikov MacBook Pro pritožili na Apple, češ, da so jim zasloni po zakritju kamere začeli pokati. Težava naj bi bila najpogostejša pri novih 16-inčnih modelih MacBook Pro‌, ki imajo tanjše okvirje.

Apple je ugotovil, da je lahko ravno to prekrivanje kamere krivo za hude poškodbe zaslona, saj so njihovi prenosniki narejeni tako, da se zapirajo zelo tesno. To pa s prekrito kamero morda ni mogoče, zato se lahko pojavijo težave z osvetlitvijo zaslona in “true tonom”.

Ob tem so ponudili rešitev: kamere vam sploh ni potrebno prekrivati, temveč v nastavitvah preprosto določite, katerim aplikacijam dovolite uporabo kamere, kar boste našli v System Preferences. To je mogoče od operacijskega sistema macOS Mojave naprej.

Vsem tistim, ki pa preprosto morajo prekriti svojo kamero, Apple priporoča uporabo materiala, ki ni debelejši od lista papirja in ne pušča lepljivih sledi.