Apple in Google bosta zaradi novega koronavirusa združila moči

 

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je uradno potrdil sodelovanje Appla in Googla v boju proti novemu koronavirusu. Tehnološka giganta bosta združila moči in svojim uporabnikom omogočila boljše in lažje prepoznavanje stikov z osebami, ki so bile okužene.

Med tem, ko se številne vlade in strokovnjaki po vsem svetu trenutno ukvarjajo z enim samim vprašanjem – kako zajeziti širitev novega koronavirusa – sta se z isto težavo začela ubadati tudi Google in Apple.

 

V svojem prvem (javno priznanem) sodelovanju se bosta boja proti covidu-19 lotila z Bluetooth tehnologijo, ki bo preko pametnih telefonov zaznavala bližino druge naprave z vključenim Bluetoothom.

 

To je pred nekaj dnevi najavil celo sam Tim Cook:

 

Ker se covid-19 lahko prenaša z bližino in neupoštevanjem varnostne razdalje, so začeli pristojni v zdravstvu opozarjati na pomen orodij, ki bi pomagala omejiti širjenje virusa. Tovrstne tehnologije se v tem trenutku razvijajo na vseh koncih sveta, Google in Apple pa menita, da bo pri tem najbolj pomagal skupen programski vmesnik, tako imenovan API (Application Programming Interface), ki pomaga pri sporazumevanju med programi. (Če bi vsak razvijal svojega, ne bi bilo tako učinkovito, saj bi potrebovala ustreznega “prevajalca”.)

 

Tehnološka giganta bosta že v maju lansirala skupen API, delujoč tako na Androidu kot iOS-u, ki bo deloval preko aplikacij pristojnih zdravstvenih institucij (pri nas bi to lahko bil NIJZ).

 

Težava varovanja osebnih podatkov

 

Pravi izziv pa je pravzaprav naslednji korak, saj bodo morali pri Applu in Googlu zgraditi novo, širšo Bluetooth platformo za sledenje uporabnikom, saj bo vmesnik API na ta način prepoznaval bližino druge naprave z enako nadgrajeno aplikacijo, ter to, če je bil lastnik te naprave okužen z virusom covid-19.

 

Sliši se zanimivo in optimistično, a tu nastopijo zakoni varovanja osebnih podatkov. Da bi Apple in Google lahko lansirala takšno zaznavanje in prepoznavanje med napravami, se morajo tega lotiti skrajno previdno, v izogib zlorabe osebnih podatkov.

 

Apple se zaveda delikatnosti takšnega razvoja in so že takoj sporočili, da bodo transparentni in da bodo o vsem skupaj redno obveščali javnost. 

 

“Tako pri Googlu kot Applu se zavedamo, da še ni bilo pomembnejšega trenutka, da bi sodelovali skupaj in rešili eno najtežjih težav tega sveta. Upamo, da nam bo v sodelovanju z vladami in zdravstvenimi organizacijami uspelo tehnologijo izkoristiti nam v prid, da bomo državam po vsem svetu pomagali upočasniti širjenje novega koronavirusa in prispevali k čim prejšnji vrnitvi k našemu vsakdanjemu življenju,” so zapisali v sporočilu za javnost.