Ali veste katere aplikacije imajo na vašem iPhonu dostop do mikrofona in kamere?

Vsi ljudje hitijo, pa nekje živijo, z obrazi obrnjenimi v tla… je Neca Falk zapela že leta 1978, joj, kako je bila pred časom!

Tale uvod se nanaša na naše telefone, iPhone, če želite. Super uporabni, skrbijo za naš poslovni svet, za naš privatni svet, nadomeščajo profi fotografe, video ekipe, postprodukcijo, igramo igrice, so naše okno v svet in še mnogo več. Aplikacije nam priporočijo prijatelji, forumi ali pa celo oglasi, Namestimo jih hitro in tudi hitro ocenimo njihovo uporabnost za naš način uporabe naprave. Mnogokrat aplikacija ostane na napravi, pa je sploh ne uporabljamo. V hitenju pogosto tudi ne beremo kaj smo poklikali, kaj vse smo aplikaciji dovolili. No pa pomislite ali veste katere aplikacije imajo dostop do vašega mikrofona ali kamere, brez da bi vas za to morale vprašati?

Kar pomembna zadeva, kajne?

Ena opcija je, da preprosto izbrišete aplikacijo, s tem ji tudi odvzamete možnost dostopa do kamere in mikrofona.

Druga opcija pa je:

  •  pojdite v Nastavitve (settings) in izberite Privacy (zasebnost)
  •  kliknite na Microphone (mikrofon), odkljukajte dovoljenje za vse aplikacije, ki jim ne dovolite dostopa do mikrofona
  • pojdite nazaj na Nastavitve in izberite Kamera (camera), enako kot pri mikrofonu tudi tukaj določite, katerim aplikacijam dovolite dostop in katerim ne
  • enako lahko preverite tudi za dostop do podatkov o vaši lokaciji (Location Services), izberite Location services in tako kot zgoraj, aplikacijam dovolite ali pa ne, dostopa do vaše lokacije

 

Če se odločite oziroma ugotovite, da pa potrebujete aplikacijo, ona pa dostop do vašega mikrofona, kamere ali lokacije, vedno lahko dovoljenje vklopite nazaj na enak princip, kot je opisano zgoraj.