Novi 13-palčni MacBook PRO

Apple je pred kratkim objavil novico, da je poleg zmogljivosti in izboljšav tehničnih lastnosti, posodobil svoj 13-palčni MacBook Pro z Magic tipkovnico.

 

Novi 13-palčni Pro vsebuje tipke s škarjastim mehanizmom (scissor switch keys), ki označujejo konec ere MacBook tipkovnice z butterfly mehanizmom. Po petih letih pritožb zaradi nezanesljive tipkovnice oziroma mehanizma, je Apple v zadnjih šestih mesecih prenovil tipkovnice v celotni paleti prenosnikov. Magic Keyboard ima običajne puščice v obliki črke T, fizično tipko Escape in več tipk. Na tipkovnici so namesto tradicionalnih funkcijskih tipk še naprej tipka Touch ID in Touch Bar.

Cenovno višje postavljeni 13-palčni MacBook Pro zdaj uporablja Intelove štiri-jedrne procesorje desete generacije in pri nekaterih modelih prvič ponuja 16 GB RAM-a. Apple pravi, da so novi procesorji do 2,8-krat hitrejši od tistih, kar je bilo prej ponujeno v 13-palčnem MacBook Pro-ju. Cenejši Pro-ji žal še vedno uporabljajo starejše CPU 8. generacije. Prejšnji generacijski osnovni model 13-palčni MacBook Pro je imel samo 128 GB SSD. Zdaj vsi 13-palčni MacBook Pro-ji ponujajo vsaj 256 GB. Kot nadgradnjo pri naročilu lahko povečate spomin celo na 4 terabajte.

Za razliko od 15-palčne in 16-palčne posodobitve MacBook Pro se zdi, da Apple sploh ni spremenil fizične oblike novega 13-palčnega MacBook Pro-ja. Odlikuje ga enaka velikost zaslona in tudi ohišja kot prejšnjo generacijo. Novi 13-palčni MacBook Pro je v Združenih državah že na voljo in sicer od 1299 dolarjev naprej. V Slovenijo po napovedih pride kmalu.