MacOS omogoča odlično uporabniško izkušnjo, ta pa je lahko še boljša, če si funkcije, ki so nam na voljo, pogledamo bolj od blizu. Tokrat smo pogledali funkcije in orodja, ki so na voljo zgolj s pritiskom ene tipke ali kombinacijo večih med samim zagonom računalnika.

Če želite izvesti katerega od spodnjih ukazov, morate preprosto pritisniti in držati določene tipke hkrati. To storite takoj, ko ugasnete računalnik, ali takoj zatem, ko se je ponovno zagnal. Tipke držite, dokler se na zaslonu ne pojavi izvedba določenega ukaza.

 

Command (⌘)-R: Gre za tako imenovani obnovitveni način (recovery mode), s katerim po potrebi ponovno namestite operacijski sistem. Ob tem vas bo Mac morda prosil za firmware geslo (geslo preprečuje, da bi uporabniki, ki nimajo tega gesla zagnali Mac s katerega koli diska, razen določenega zagonskega diska).

 

Option (⌥) or Alt: Zagon sistema v zagonskem upravljalniku, ki omogoča, da izberete druge zagonske diske, če so na voljo.

 

Option-Command-P-R: Ponovna nastavitev NVRAM (nonvolatile random-access memory) ali PRAM (parameter RAM). NVRAM in PRAM sta zelo majhna pomnilnika, ki skrbita za nastavitve glasnosti zvoka, ločljivost zaslona, časovni pas in podobno. Če vaš Mac uporablja firmware geslo, bo ta ukaz ignoriral ali pa se samodejno zagnal s pomočjo macOS Recovery.

 

Shift (⇧): Zaženi v varnem načinu. Onemogočeno, če uporabljate firmware geslo.

 

D: Zagon sistema s pomočjo vgrajenega programa Apple Diagnostics (išče morebitne težave strojne opreme in predlaga rešitev). Onemogočeno, če uporabljate firmware geslo.

 

N: Zaženi s pomočjo združljivega strežnika NetBoot, če je na voljo. Onemogočeno, če uporabljate firmware geslo.

 

Command-S: Zagon sistema za enega uporabnika (single user mode – za izkušene uporabnike UNIX-a). Onemogočeno v operacijskem sistemu macOS Mojave in starejših ali če uporabljate firmware geslo.

 

T: Zagon sistema v načinu “target disk” – ciljnega diska. Uporabno pri povezavi dveh Macov, pri čemer prvi prevzame vlogo zunanjega diska drugega. Onemogočeno, če uporabljate firmware geslo.

 

Command-V: Zagon sistema v načinu “verbose” (podobno kot single user mode).  Onemogočeno, če uporabljate firmware geslo.

 

Izvrzi (⏏), F12, gumb miške ali gumb sledilne ploščice: Izvrzite odstranljiv medij, kot je denimo optični disk. Če uporabljate firmware geslo, je ta možnost onemogočena.

 

 

Če kombinacije ne delujejo, poskusite naslednje:

– Prepričajte se, da ste pritisnili in pridržali vse pravilne tipke v kombinaciji, in ne vsako po vrsti.

– Izklopite računalnik in nato pritisnite tipko za zagon. Med zaganjanjem pritisnite in držite potrebne tipke.

– Med zagonom počakajte nekaj sekund preden pritiskate tipke. Nekatere tipkovnice bodo s svetlobnim signalom opozorile, da       so pripravljene na uporabo.

– Če uporabljate brezžično tipkovnico, jo vključite v računalnik, če je le mogoče. Lahko uporabite tudi že vgrajeno tipkovnico ali pa žično tipkovnico. Če uporabljate tipkovnico za PC ali takšno z logotipom Windows, poskusite še z Applovo.

– Če za zagon Microsoft Windows uporabljate Boot Camp, namestite Startup Disk preferences, da lahko zaženete z macOS. Nato ugasnite ali zaženite znova.