iOS 14: Slika v sliki (Picture in Picture)

 

S prihodom iOS 13 je Apple na iPad-ih omogočil funkcijo »slika v sliki«, s prihodom iOS 14 bo ta možnost na voljo tudi na iPhone-ih, kar pomeni, da lahko gledaš videe in ob tem delaš karkoli drugega. Funkcija deluje recimo tudi med FaceTime klicem.

 

Uporaba PiP (Picture in Picture) v aplikacijah

Pip deluje v aplikacijah, ki predvajajo video vsebine, ko pa pride do third-party aplikacij, morajo razvijalci aplikacij implementirati to opcijo v samo aplikacijo.
Najbolj znani, kateri trenutno še nimajo opcije Pip, so pri YouTube in verjetno ne bojo niti razmislili o te možnosti, saj jo ponujajo v premium naročnini, ki je seveda plačljiva. Deluje pa ta možnost pri Apple TV, Netflix, slovenski EON,…

Da se Picture in Picture aktivira oziroma uporablja, je potrebno video vsebino predvajati celozaslonsko. Nato je potrebno:
• ali klikniti ikono za Picture in Picture, ki je v levem zgornjem kotu (3 ikone),
• ali dvakrat potapkati z dvema prstoma po videu,
• ali potegniti navzgor, kot da želiš iti iz aplikacije (naprave brez home tipke) ali pritisniti home tipko.

Za izhod iz Picture in Picture se naredi isto, torej, da klikneš ikono za izhod, ki je v desnem zgornjem kotu videa (med uporabo slike v sliki), potapkaš dvakrat z dvema prstoma po videu ali enostavno zapreš aplikacijo.

Uporaba PiP v FaceTime

Verjetno pride Picture in Picture najbolj do izraza pri FaceTime klicu. Do sedaj je bilo tako, ko si med klicem šel/šla iz aplikacije, je video na pavzi, pri iOS 14 pa se video direktno minimira v Picture in Picture opcijo in video je še vedno viden na ekranu, medtem, ko lahko ti pobrskaš po kaki drugi aplikaciji. Če dvakrat potapkaš (tokrat z enim prstom), se velikost okna spremeni. Prav tako se okno videa lahko premika po zaslonu.

 

Prilagajanje velikosti okna in pozicije
Velikost okna se lahko prilagaja tako, da potapkaš s prstom po oknu ali s prsti sam/a povečaš okno (npr. kot fotografijo).

Možnosti velikosti okna so 3 – mala, srednja in velika. Malo okno je veliko kot približno 2 ikoni aplikacij, srednje okno je velikosti v dolžino približno 3 ikon in višino približno 1,5 ikone, veliko okno pa je velikosti približno 8 ikon aplikacij. Vsa okna se odprejo v ležeči orientaciji, medtem, ko se okno v FaceTime odpre pokončno (portrait mode).

Malo in srednje veliko okno je lahko postavljeno v katerem koli kotu zaslona, medtem ko je veliko okno lahko postavljeno le na vrhu ali dnu zaslona.

 

Premik PiP okna iz zaslona

Vsako velikost okna opcije Picture in Picture lahko premakneš iz vidnega dela zaslona na stran, tako, da video primeš in porineš (drag & drop), na strani zaslona pa se pojavi puščica, katero lahko kadarkoli ponovno potegneš na zaslon in se odpre okno.

Ko je video skrit iz zaslona, se zvok še vedno sliši in lahko spremljaš dogajanje v videu s poslušanjem.