2020 WWDC – Worldwide Developers Conference

Kot vsako leto, bo Apple tudi letos organiziral konferenco za razvijalce (WWDC 2020) , ki pa bo v drugačnem formatu kot doslej. Gre že za 31. tovrstno konferenco po vrsti in prvič bo to digital-only dogodek, kar pomeni, da bo na voljo le preko digitalnih platform (zaradi trenutnih svetovnih zdravstvenih razmer) in ta konferenca naj bi bila največja do tega datuma, seveda kar se Apple-a tiče, saj se bojo vsi razvijalci lahko udeležili dogodka zastonj (cena za pretekle konference je bila 1599$).

Konferenca se prične 22. junija in bo trajala vse do 26. junija. Za nas bo pomemben prvi dan, ostali dnevi so namenjeni razvijalcem in inženirjem. Tudi prenosa ne bo, razen 22. junija, ko se začne prenos ob 19h po našem času, konferenca pa bo prenašana direktno iz Apple parka, ogled bo možen na Apple.com, preko Apple Developer app, na Apple Developer spletni strani, na Apple TV Events app ter preko YouTube-a.

Katera razkritja se pričakujejo?

  • Mac-i z ARM čipi

Do sedaj so Mac-i imeli Intelove čipe, ki jih želijo nadomestiti s svojimi in bi bili zmogljivejši ter varčnejši. Predstavili naj bi kako bi to zgledalo v praksi, kako bojo delovali, kdaj naj bi jih začeli uporabljati (govori se, da leta 2021 z novimi Mac-i) in v katere Mac modele jih bojo namestili.

  • Novi iMac

Govori se, da naj bi razkrili nov iMac, katerega dizajn bo spremenjen/osvežen prvič po dolgem času, dizajn pa bo osnovan na podlagi novih iPad-ov Pro generacije s tanjšimi bezli. Vseboval naj bi T2 čip za varnostne in krmilne funkcije.

 

Predstavitev novih operacijskih sistemov

Operacijski sistemi, ki so po navadi na voljo septembra vsako leto, so prvič predstavljeni ravno na takih konferencah. In hitro se pojavijo tudi ugibanja kakšne spremembe nas čakajo, pojavijo pa se tudi informacije, ki »pricurljajo« iz nekih uradnih virov. Spodaj preberi kakšne novosti naj bi bile predstavljene, katere informacije so že »pricurljale«.

iOS 14

  • Home Screen: list view, kar pomeni, da bi aplikacije dobile možnost pregleda kot seznam.
  • Fitness App: Apple dela na aplikaciji v kateri se bojo lahko prenesli videi vodene vadbe.
  • Messages: nova možnost naj bi bila @označevanja oseb v skupinskih pogovorih in možnost označiti sporočilo kot neprebrano.
  • AR App: na voljo naj bi bila posebna aplikacija za AR, katera ti bo omogočala videti svet okoli sebe na drug način.
  • Third-Party Default Apps: uporabnikom nam bo prepuščena izbira/možnost nastaviti aplikacije drugih razvijalcev kot privzeto (mail, brskalnik, glasba,..).
  • Apple Pencil: Apple dela na tem, da bi bilo omogočeno pisanje besedila (kjer je to možno) z uporabo Apple Pencil in se bo potem uporabnikova pisava (handwritting) pretvorila v standarden tekst.
  • Third-Party Wallpaper Packs: Apple naj bi pustil drugim razvijalcem kreirati druge možnosti za nastavitev Wallpaper v Wallpaper sekciji.

 

 

watchOS 7

  • Share Your Face: uporabnikom bo omogočeno deljenje specifične watch face konfiguracije z drugimi uporabniki.
  • Infograph Pro Watch Face: Na voljo bo nov lice ure, ki bo vseboval tahimeter. Tahimeter omogoča izračun hitrosti na podlagi pretečenega časa in razdalje (hoja, tek,…).
  • International Apple Watch Facewatch face: lice ure, ki bo kazal zastavo različnih držav.
  • Parental Controls: upravljenje otrokove ure
  • Schooltime: omogočeno bo staršem upravljati katere aplikacije in funkcije bojo lahko uporabljane v določenih urah.
  • Control Center: dodane bojo nove funkcije v Control Center.
  • Blood Oxygen Tracking: na podlagi najdene kode v iOS 14, se predvideva, da Apple dela na tem, da bi ura lahko merila raven kisika v krvi. Ni pa še jasno ali bo ta možnost omejena na novo uro 6. generacije ali bo to stvar posodobitve in bo na voljo tudi pri starejših modelih.

Za več informacij bomo v ponedeljek, 22.6., spremljali konferenco in tudi objavljali novosti. Lahko pa spremljaš konferenco sam/a preko prej napisanih platform.

V živo smo objavljali na našem FBju.