Pet nasvetov in trikov pri vašem Macu, ki jih morda ne poznate

 

Apple je v svoje Mace, natančneje macOS, skozi leta “skril” kar nekaj bližnjic in funkcij, ki vam bodo morda precej olajšale delo in izboljšale vašo izkušnjo z Macom.

Pet nasvetov in trikov pri vašem Macu, ki jih morda ne poznate

 

Pri MacRumors so zbrali nekaj trikov in nasvetov, jih delili na svojem YouTube kanalu, mi pa izpostavljamo pet najuporabnejših in takšnih, ki jih morda še niste poznali.

Trik št.1

Spremenite spletno stran v “aplikacijo” v orodni vrstici (dock). Vašo najljubšo spletno stran, ki jo pogosto obiskujete, lahko spremenite v “aplikacijo”, bližnjico, ki jo priročno shranite v orodno vrstico. URL strani povlecite na omizje, da se ustvari bližnjica. To nato po želji preimenujte, dodajte naslovno fotografijo in z miško preprosto povlecite v orodno vrstico.

 

Trik št.2

Za še hitrejše tiskanje. Ikono že nastavljenega tiskalnika povlecite na namizje, nato pa vanj preprosto povlecite dokument, ki ga hočete natisniti. Tiskanje se bo avtomatsko začelo takoj, brez dodatnih klikov.

 

Trik št.3

Kopiranje z ujemajočim slogom. Če boste ob kopiranju besedila namesto ukaza Command-V uporabili ukaz Option-Shift-Command-V, se bo kopirano besedilo avtomatsko prilagodilo slogu dokumenta, v katerega ga kopirate.

 

Trik št.4

Delitev zaslona s pomočjo sms-sporočil. Kadar nekdo z Macom potrebuje pomoč, mu lahko enostavno pomagate tako, da pogledate na njegov zaslon. Tega lahko z vami deli kar s pomočjo ikone za sms-sporočila, kjer ob kontaktu zgoraj desno najprej kliknete “Details”, nato pa izberete ikono z dvema zaslonoma (ob kameri in klicu).

 

Trik št.5

Hitro prenesite datoteke s starega na novi Mac. Ko se Mac, s katerega hočete prenesti datoteke, zaganja, pritisnite in zadržite črko “T” (za Target Disk Mode). S pomočjo kabla Thunderbolt 3 lahko nato med Macoma hitreje prenašate večje datoteke.

 

Saj veste, odgovore na vsa dodatna vprašanja, ki jih morda imate o vašem Macu, iPhonu ali iPadu, najdete pri iDoktorju.