Kako pridobiti izbrisane slike, video posnetke, dokumente in kontakte iz oblaka (iCloud-a)

iCloud je prostor, kamor shranjujemo podatke, torej slike, video posnetke, kontakte, podatke, koledar in podobno. Shranjujemo jih kot varnostno kopijo za vsak slučaj, če se našemu iPhonu, iPadu ali pa Mac Book-u zgodi nepričakovana poškodba. Lahko pa se zgodi, da se po nesreči izbrišejo le podatki iz iCloud-a, vi pa istočasno ne morete dostopati niti do podatkov v vaši okvarjeni napravi. V takšnem nesrečnem slučaju k sreči obstajajo tudi alternativne poti, s katerimi lahko povrnete podatke iz iCloud-a tudi če ste jih po nesreči izbrisali.
1. Kako pridobim slike iz iCloud-a?
2. Kako povrnem izbrisane slike iz iCloud-a?
3. Kako iz iCloud-a povrnem izgubljene dokumente?
4. Kako povrnem kontakte iz iCloud-a?
5. Kako povrnem izbrisane zaznamke v koledarju v iCloud-u?

1. Kako pridobim slike iz iCloud-a?

Shranjevanje slik – iCloud Photos – imamo vsi že v osnovi vklopljeno, kar pomeni, da se slike in videi avtomatično prenesejo v iCloud, ko je vaša naprava priključena na Wifi povezavo in ima dovolj napolnjeno baterijo. Vse vaše slike se tako shranjuje v oblak, kjer imate 5 GB brezplačnega prostora. To vam med drugim omogoča, da se lahko iz katerega koli računalnika, ipad-a ali telefona prijavite v vaš iCloud in tako dostopate do vseh fotografij. Če pa imate na telefonu vklopljeno funkcijo “iCloud Photos” in iz telefona izbrišete fotografijo (ali celo več njih), se lahko zgodi, da hkrati te fotografije izbrišete tudi iz iCloud-a.

Vendar pa ima Apple mapo “Recently Deleted” (pred kratkim izbrisano) tako za iCloud kot tudi za iPhone. Kako povrnite slike iz iCloud-a?


1. Na vašem računalniku pojdite na spletno stran iCloud.com.
2. Prijavite se  z vašim Apple ID.
3. Kliknite na “Photos.”

4. Iz stranskega menija na levi strani izberite “Recently Deleted” .
5. Izberite slike, ki jih želite povrniti in kliknite “Restore.”

Ko ste povrnili izbrisane slike iz mape “Recently Deleted” , se bodo slike pojavile na vseh sinhroniziranih napravah, kot tudi v iCloud-u.

2. Kako povrnem izbrisane slike iz iCloud-a?

Ko na vaši napravi izbrišete slike iz albuma, se nikoli ne izbrišejo za vedno, ampak se za naslednjih 30 dni shranijo v mapo “Recently Deleted”. Ko pa mine 30 dni, se slike za vedno izbrišejo tudi iz mape “Recently Deleted”. Apple ne omogoča povrnitve teh slik.
Opcija sicer obstaja, ampak le v primeru, da ste slike po nesreči shranili v mapo “files”. Sicer pa ne. Obstajajo druge možnosti shranjevanja slik in video posnetkov, ena od njih je Google Photos, kjer imate na voljo neomejeno prostora in ni nobene direktne povezave z iCloud-om. Predlagamo torej, da za shranjevanje slik namesto iCloud-a (ki ga je za več kot 5Gb potrebno še mesečno plačevati), uporabljate Google Photos, kjer imate brezplačno na voljo neomejeno prostora.

3. Kako iz iCloud-a povrnemo izgubljene dokumente?

Z aplikacijami kot sta na primer Pages in Numbers lahko kar na poti ustvarite ali uredite dokumente (podobno kot word, excel ali power point), jih delite ali shranite v vašo napravo in tudi v iCloud. V slučaju, da izbrišete katerega od teh dokumentov shranjenih v iCloud-u, vam v naslednjih vrsticah povemo, kako jih povrnete.

1. Odprite iCloud.com v brskalniku vašega računalnika in se vpišite z vašim Apple ID.
2. Kliknite na aplikacijo iz katere želite povrniti izgubljen dokument (Pages, Numbers, or Key Note).
3. Iz menija na levi strani zberite “Recently Deleted”.

4. Zdaj izberite datoteki, ki jo želite povrniti.
5. Kliknite “Recover.”

4. Kako povrnemo izgubljene kontakte iz iCloud-a?

Znano je, da se kontakti samodejno shranjujejo v iCloud. Lahko pa obnovite kontakte iz iCloud-a, če ste jih po nesreči izbrisali iz iPhona. In sicer takole:

1. Odprite iCloud.com in izberite Account Settings.
2. Na spodnjem levem izberite Restore Contacts.
3. Kliknite na “Recover” pri arhivu kontaktov, ki ga želite povrniti.
4. Pri tem načinu povrnitve kontaktov na vaš iPhone, se bodo kontakti, ki jih že imate na napravi shranili pod nov arhiv na iCloud, izbrani arhiv, s starejšim datumom pa se bo prenesel na vašo napravo.

5. Kako povrnemo izbrisane zaznamke v koledarju iz iClouda?

Apple ima možnost povrniti tudi izgubljene vnose v koledar, celo zaznamke iz brskalnika Safari. Če ste jih izbrisali iz vašega iPhona ali iPada jih je dokaj preprosto povrniti, vendar se shranijo le za 30 dni. Po tem času so izgubljeni za vedno.

Poleg gumba “Restore Contacts” v nastavitvah iCloud-a se nahaja tudi gumb “Restore Calendars” in “Restore Bookmarks”. Izberite katere podatke želite povrniti in to tudi zelo preprosto naredite.