Kako varni so naši podatki v applovih telefonih?


Vsak izmed nas se je verjetno že kdaj spraševal podobno, odgovor pa smo posredno kar dvakrat v razmaku 4-ih let dobili od samega FBI.

Prvič se je zgodilo pred štirimi leti, ko je FBI prišel do telefona (iphone 5c) enega od storilcev strelskega pohoda v San Bernardinu v Kaliforniji. Do podatkov na telefonu so najprej hoteli priti s pomočjo sodišča, ki bi Applu zaukazalo narediti software s stranskimi vrati (back door). Ta bi omogočala neomejeno število poskusov pri vpisu passworda. Kot vemo, iOS po desetih napačnih vnosih napravo popolnoma zaklene, podatki pa so nedostopni oziroma izbrisani. Apple se je temu seveda ostro uprl, FBI pa je dan pred uradnim zaslišanjem na sodišču svojo zahtevo umaknil. Seveda si niso premislili, ampak so našli podjetje (domnevno naj bi šlo za izraelsko podjetje Cellebrite), ki je podatke uspešno pridobilo za ustrezno plačilo: 1,3 milijona dolarjev. Strasti so se po tem nekoliko umirile, Los Angeles Times pa je kasneje objavil, da FBI na tem telefonu ni našel nobenih koristnih ali omembe vrednih informacij.

Drugič se je zgodilo decembra lani, po terorističnem napadu savdijskega vojaka na vojaško bazo na Floridi. Storilca so pri tem ustrelili, prišli pa so do dveh telefonov, ki naj bi vsebovala pomembne podatke o njegovih motivih, kontaktih oziroma morebitnih sodelavcih. Omenjena telefona sta iPhone 5 in 7 Plus, ki sta seveda zaklenjena, dodatno pa tudi poškodovana (en celo s strelom). FBI do podatkov zopet ne more, zato se je obrnili na Apple, ki pa svojega stališča ni spremenil.

Situaciji sta torej skoraj identični, ni pa še znano, ali bo takšen tudi njun konec. Trenutno naj bi obstajali najman dve podjetji (Grayshift in Cellebrite), ki imata orodje za pridobitev želenih podatkov. Cellebrite se je še do nedavnega hvalil, da lahko odklene katerikoli iPhone do modela X, zato preseneča, da FBI ni poiskal njihove pomoči. Razlogov je verjetno več. Možno je, da so pri Cellebrite pretiravali in omenjenega ne zmorejo (malo verjetno, saj je iPhone 5 starejši od modela 5c, ki so ga že uspešno odklenili) ali pa so postavili previsoko ceno … Najverjetneje pa gre za izvajanje pritiska na Apple in posredno na vsa večja tehnološka podjetja, da vladi omogočijo nadzor nad uporabniki njihovih platform. Ameriški vladi so se pri izvajanju tega pritiska pridružile tudi Avstralija, Indija, Velika Britanija, prav gotovo pa imajo podobne apetite tudi ostale države.

Stališče Appla je skozi celotno zgodbo enako in neomajno. Stranska vrata v iOS, ki bi jih omogočili za vlado, so hkrati tudi stranska vrata, ki jih lahko zlorabijo “hekerji”. Tako lahko dobronamerno orodje v napačnih rokah hitro postane zlonamerno.

Tega si ne želi nihče, ne uporabniki ne Apple, zato se je pripravljen boriti na vrhovnem sodišču. To pa je hkrati tudi dobra marketinška poteza …