V tem članku opisujemo novosti v aplikaciji Notes. Vsakomur, kateri aplikacijo uporablja, so lahko novosti v iOS 15 všeč. Opisane so novosti, katere so res izboljšalje funkcionalnost same aplikacije. Apple se trudi, da bi imel “domače” aplikacije toliko dobre, da ne bi bile potrebne druge in, da bi se izboljšala uporabnost aplikacij med svojimi Apple napravami ter njihovimi uporabniki.

Tags

Ena novost je uporaba Hashtagov znotraj Notes-ov. Ko pišeš beležko (note), lahko zdaj uporabiš hashtag kot besedo ali frazo. Uporabiš lahko karkoli ti želiš, recimo #služba, #dom, #šola,…, in kolikor jih želiš. 

Ko je Tag ustvarjen, se, v začetnem oknu Notes, pojavi nova “Tags” sekcija. In, ko klikneš na tag, se ti pokažejo vsi Notesi, ki vsebujejo kliknjen tag.

Kako ga uporabiti? Zelo enostavno. Ko ustvarjaš notes, kjerkoli zapiši #(lojtro/hash) in besedo ali frazo, tag pa bo poudarjen, ko bo sistem prepoznal, da se je uporabil hashtag.

Smart Folders

Skupaj s tagi grejo odlično tudi Smart Folders. V njih lahko določiš katere tage naj gleda, nato pa vse notes-e razporedi v to mapo glede na tage. Notes so na podlagi tega veliko bolj urejeni in pregledni, tako tudi najdeš hitreje kar iščeš.

Activity View

Že v iOS 14 je bilo možno deljenje beležk (notes-ov). V iOS 15 je deljenje še lažje in bolj pregledno.

V katerem koli deljenem notes-u klikni na tri pikice v zgornjem desnem kotu, ali pa klikni na znak osebe poleg treh pikic, in pokaže se okno, kjer lahko pogledaš katera oseba je kaj zapisala in urejala. 

Če klikneš na “Highlights” ali podrsaš v desno v beležki, vidiš koliko in kdo je kaj prispeval/zapisal/zabeležil. Za vsako osebo se Highlights obarvajo s svojo barvo.

Mentions

V deljenem note-u ali v mapah, lahko osebo označiš na način, da zapišeš @ (afna) ter ime osebe, s katero deliš beležko. S tem, ko jo označiš, ta oseba dobi obvestilo o tem in ve, da mora nekaj napisati, zabeležiti, odgovoriti,… Označevanje oseb deluje na istem principu kot v drugih aplikacijah (Instagram, Facebook,…).