Portrait Mode je bil prvič predstavljen na iPhone 7 Plus, zdaj je razširjen na vse modele in ga (verjetno) poznamo večinoma vsi. Gre za možnost/efekt pri slikanju, kjer se zamegli en del fotografije, da pride željena oseba, objekt, žival, bolj do izraza.

Ena izmed novosti iOS 15 je bila v Facetimu, kjer se je dodala možnost portrait moda. Torej, da med pogovorom zamegliš/zabluraš ozadje. Česar pa niso predstavili in je nekako skrito v operacijskem sistemu, pa je možnost portrait moda v aplikacijah, katere uporabljajo kamero. In je na nek način “bonbonček” in zanimivo za uporabo.

V večini primerov zdaj deluje ta opcija v drugih aplikacijah le za sprednjo kamero (selfie kamero). Nekaj aplikacij, kjer portrait mode deluje: Snapchat, Instagram, TikTok, Messenger, Viber, WhatsApp,…

Kako aktivirati Portrait Mode v aplikacijah, ki uporabljajo kamero.

  • Odpri aplikacijo v kateri želiš posneti fotografijo (Instagram, Snapchat,..)
  • podrsaj po zaslonu navzdol na desni strani od notcha in odpri Control Centre, ali podrsaj navzgor v spodnjem delu zaslona (na modelih s Home tipko)
  • na vrhu se pojavi okence, kjer piše Effects. Klikneš na okence in se pojavi večje okno, kjer piše Portrait Off. Klikneš in aktiviraš možnost.
  • zapri Control Centre, tako da podrsaš navzgor, nato preveri kako deluje.

Da onemogočiš efekt, enostavno ponovi korake in daj portrait mode na Off.