Alternative Applovi navigation app

Končno je nastopilo poletje, čas, ko se nas večina odpravlja na vikend izlete in druge (daljše) “roadtripe”. Da je iskanje želenih lokacij čim manj stresno, je dobro že pred odhodom vedeti, kaj vaša navigacija ponuja in zmore. 

Za navigacijo na iOS napravah skrbi pred naložena aplikacija Apple Maps, ki nudi vse, kar se od take aplikacije pričakuje. Do želene destinacije bomo prispeli brez težav, ni pa nujno, da bomo ob tem deležni tudi najboljše uporabniške izkušnje. Uporabniki smo si različni, vsak ima svoje preference in mnenje o tem, kaj mora aplikacija za navigacijo omogočati, zato smo poiskali nekaj alternativ.

 

Google Maps

 

Google Maps je skupaj z Apple Maps najbolj razširjena aplikacija med uporabniki. Iskalnik v aplikaciji je odličen, saj, kot pove že ime, temelji na Googlovi ogromni bazi podatkov. Poleg ažurnosti podatkov je na voljo tudi popolna integracija z Googlovo lastno funkcijo Street View. Tako si lahko vašo ciljno lokacijo ogledate še preden tja dejansko prispete. Sledenje navodilom “turn-by-turn” je preprosto, saj so ta jasna, natančna in, če želimo, lahko pot nastavimo tako, da se izognemo avtocesti, cestnini in podobno. Aplikacija omogoča tudi shranjevanje zemljevidov za primere, ko nimamo ustreznega signala. Edina ovira pri tem je velikost diska v napravi, saj znajo biti te datoteke precej velike. 

 

Waze Navigation & Live Traffic

 

Waze je zanimiva alternativa Applu in Googlu, saj bazo podatkov posodablja v realnem času na podlagi aktivnih uporabnikov aplikacije. Na splošno to pomeni, da več kot je na cesti uporabnikov te aplikacije, boljša in natančnejša bo navigacija. Za še boljšo izkušnjo lahko uporabniki sami poročajo o prometnih nesrečah, policijskih kontrolah ali drugih ovirah v prometu. 

Preko aplikacije dobite vse potrebne informacije o prometu, od osnovnih, do takšnih, ki vam povejo, kje lahko natočite najcenejše gorivo. 

Vsekakor aplikacija, ki je vizualno med bolj domiselnimi in odlična pri manevriranju skozi gost promet, zato je zelo primerna za navigiranje po večjih mestih. 

 

Sygic GPS Navigation & Maps

 

Sygic se oglašuje kot “najbolj napredna aplikacija za navigacijo na svetu” in tega ji ne gre oporekati. Sygic nudi zemljevide vseh držav sveta (pridobi jih od ponudnikov kot so npr. TomTom), ki jih lahko naložite na svojo napravo za primere, ko nimate povezave z omrežjem. Vsak zemljevid je deležen nekaj posodobitev na leto tako, da ni bojazni, da bi bili zemljevidi zastareli. Usmerjanje z navodili “turn-by-turn” so izjemno natančna, na voljo je tudi funkcija DLA (Dynamic Lane Assistant), ki nas usmerja na pravilni vozni pas. Kot zanimive funkcije naj omenimo še prikaz parkirišč in cen, prikaz prometnih radarjev in Head-Up Display (HUD) – na voljo za doplačilo. V svoji bazi podatkov imajo shranjenih več kot milijon interesnih točk (hoteli, restavracije, turistične znamenitosti …) tako, da z iskanjem naslednje destinacije ne bi smeli imeti težav. 

Maps.me

 

Maps.me je verjetno najboljša aplikacija za navigacijo, ko jo želimo uporabljati “offline”. Zemljevidi, ki jih pridobivajo preko projekta OpenStreetMap so “high quality”, za uporabnike pa so brezplačni. Vse funkcije lahko opravljate brez povezave, vključno z navigacijo “turn-by-turn” in iskalnikom interesnih točk (restavracije, hoteli, bančni avtomati …). Na zemljevidih so označene tudi pešpoti, kar na mnogih drugih aplikacijah ni na voljo, pri navigaciji pa lahko izbirate med funkcijami kolesarjenje, hoja, javni prevoz in taksi. In ker lahko vse to počnete “offline”, bo tudi poraba baterije bistveno manjša.