iOS 13 in iPadOS

Pred kratkim so v McEnery convention centru v San Jose-ju v Kaliforniji, na konferenci WWDC predstavil glavne Applove novosti za leto 2019. Nov Applov operacijski sistem nosi oznako iOS 13, prvič pa so ločili operacijska sistema za telefone in tablice, saj bodo iPadi odslej uporabljali iPadOS.

iOS 13

iOS 13 bo po novem ponujal temno ozadje (dark mode), ki se bo lahko preklopilo tudi po urniku ob določeni uri, v operacijskem sistemu pa so na novo optimizirali nekaj ključnih delov, kar pomeni še hitrejše in »smooth« delovanje i-Naprav. Na primer, Apple trdi, da zna FaceID prepoznavo obraza opraviti 30-odstotkov hitreje, prenosi datotek in posodobitve pa naj bi bile 50- oziroma celo 60-odstotkov hitrejše kot doslej. Zbirke fotografij bodo po novem lepše predstavljene, obenem pa bolj pregledne po časovnici nastajanja. Pri prijavi uporabnikov je Apple dodal možnost prijave v druge storitve z Applovim profilom (Sign with Apple), to funkcijo prijave poznamo že iz Googla in Facebooka.

 

Zemljevid Apple Maps je natančnejši, zlasti pri navodilih za pešce, možnost pregleda 360-stopinjskih posnetkov in animiranega sprehoda po ulicah in cestah, seveda le kjer so posnetki na voljo.

Opomniki bodo odslej lahko vezani na lokacijo osebe in se denimo prikažejo, ko se pogovarjamo z določeno osebo. Prenovili so uporabniški vmesnik za sporočila in izboljšali kakovost govora Siri. CarPlay je dobil največjo nadgradnjo doslej in pridobil nov glavni zaslon, ki hkrati prikazuje glasbo, zemljevide in druge koristne informacije. S programom Voice Control lahko krmilimo glavne funkcije operacijskega sistema, iOS je končno dobil podporo za ključke USB. 

iPadOS


Ena najpomembnejših novosti v iPadOS je podpora za delo z več okni in aplikacijami na zaslonu. V različnih oknih imamo lahko odprto drugo instanco iste aplikacije, kar nam lahko pride prav pri kopiranju podatkov iz ene datoteke v drugo. Spremenjen je tudi začetni zaslon na iPadu, kjer prvič nimamo le ikone programov, temveč lahko del zaslona uporabimo za druge koristne informacije, koledar, opomnike in podobno. Pisalo Apple Pencil ima zdaj pri skiciranju in zapisovanju na voljo dodatna orodja in palete. S pisalom lahko dopišemo opombe neposredno na spletne strani in v druge programe.

Uporabniki iPadOS bodo lahko uporabljali spletni brskalnik Safari, ki nudi namizno izkušnjo, tako kot na računalnikih z macOS in Windows, kar je na večjem zaslonu pogosto precej bolje od mobilno prilagojenih spletnih strani. Apple je dodal nove kretnje za enostavnejše kopiranje besedil, plavajočo tipkovnico, ki jo lahko premikamo po zaslonu, ostale novosti so bolj kot ne enake kot v iOS 13.

PEREVERITE NA KATERIH NAPRAVAH BOSTE LAHKO UPORABLJALI iOS13 in iPadOS!