Kako obvladati nočni način za vaš Mac

Apple je nočni način na osebnih računalnikih prvič predstavil z nadgradnjo operacijskega sistema macOS Mojave, a s posodobitvijo macOS Catalina in pomočjo določene aplikacije greste lahko z njo še malce dlje.

Mac je spreminjanje iz svetlega v nočni način oziroma Dark Mode prej omogočal zgolj manualno, a zdaj lahko omogočite, da se preklaplja avtomatsko. Vaš računalnik bo iz svetlega v temni način prehajal na podlagi sončnega vzhoda in zahoda, česar v osnovi ne morete spreminjati, lahko pa vam pomaga posebna aplikacija, imenovana NightOwl.

 

A kaj vam omogoča novi Dark Mode, preden naložite NightOwl?

 

Za začetek je treba vedeti, kateri osebni računalniki pridejo v poštev. Dark Mode vključujejo vsi, ki podpirajo vsaj macOS Mojave in njegovo posodobitev macOS Catalina. To so:

MacBook modeli od začetka leta 2015 in kasnejši

MacBook Air modeli od sredine leta 2012 in kasnejši

MacBook Pro modeli od sredine leta 2012 in kasnejši

Mac mini modeli od konca leta 2012 in kasnejši

iMac modeli od konca leta 2012 in kasnejši

iMac Pro

Mac Pro modeli iz leta 2013 in kasnejši

Če vaš Mac spada med naštete, si lahko Dark Mode nastavite s klikom na ikono jabolka v zgornjem levem kotu: System Preferences → General. Izbirate lahko med “Light”, “Dark” in “Auto” možnostmi. Kot omenjeno pri “Auto” na tej točki ne morete določati časovnega okvirja, a to tem malce kasneje.

 

Preklapljanje med dnevnim in nočnim načinom znotraj aplikacij

 

Dark Mode bo zatemnil vaš zaslon in pogled v aplikacijah, a ga lahko naknadno izklopite znotraj določenih aplikacij, vendar ne pri vseh. Aplikacija elektronske pošte (Mail) bo takoj prevzela nočni način, če pa svoje pošte nočete brati v zatemnjenem načinu, lahko to spremenite takole: Mail → Preferences → Viewing → izključite “Use dark backgrounds for messages”.

Nočni način se bo avtomatsko spremenil tudi pri zemljevidih, beležnici (Notes) in urejevalniku besedila (Text Edit). Pri teh lahko pogled spreminjate v orodni vrstici pod View ali pa pod Preferences znotraj aplikacije.

Preklapljanje med svetlim in nočnim načinom je lahko mogoče tudi pri drugih, ne predloženih aplikacijah. To lahko preverite v orodni vrstici aplikacije pod Preferences ali pa pod View → Appearance.

Zdaj pa k Nočni ptici

Kot že omenjeno se lahko z nočnim načinom še bolj poigrate z aplikacijo NightOwl, s katero lahko časovno omejite nočni način na splošno ali znotraj posameznih aplikacij. To lahko počnete celo z bližnjico na tipkovnici.

Aplikacija NightOwl je brezplačna, zato se lahko z njo poigrate zgolj poskusno in se nato odločite, če je Dark Mode z njo boljša izkušnja.

Zavoljo svojih oči izkoristite tudi nočno izmeno

Sicer pa ima Mac že nekaj časa tudi možnost “nočne izmene”, Night Shift, ki skrbi za spreminjaje barv zaslona. Te postajajo s poznejšimi urami toplejše in očem prijaznejše. Predolga izpostavljenost premočni modri svetlobi lahko namreč škoduje vidu in privede celo do glavobola, če v zaslon svojega računalnika zrete dolgo v noč.

Nočno izmeno si lahko vključite v System Preferences → Displays → Night Shift. Tam lahko tudi omogočite način “od sončnega vzhoda do sončnega zahoda”, Sunset to Sunrise. Možnost Night Shift se bo torej vključila s sončnim zahodom in izključila s sončnim vzhodom.