MACBOOK BATERIJE

Število ciklov polnjenja
Življensko dobo baterije lahko merimo s cikli polnjenja. Ko baterija modela MacBook Pro in MacBook Air doseže 1000 ciklov polnjenja (to število je odvisno od modela), se bo kapaciteta polnjenja začela zmanjševati. Ko baterija enkrat doseže limit ciklov, se kapaciteta le te zmanjša na 80 odstotkov in manj. En cikel se zaključi, ko popolnoma izpraznite 100 odstotkov kapacitete baterije. Za lažje razumevanje, en cikel se lahko šteje, ko baterijo v enem kosu izpraznite iz 100 odstotkov na 0 odstotkov. Prav tako pa se en cikel šteje, ko baterijo izpraznite za 50 odstotkov, jo ponovno napolnite in ponovno izpraznite za 50 odstotkov. Za baterijo, ki doseže maksimalno število ciklov polnjenja, se smatra, da je iztrošena.

Število ciklov polnjenja baterije med MacBook modeli variira. V spodnji tabeli lahko preverite podatek za vaš računalnik:

[table id=2 /]

Glavni znaki, ki nakazujejo na pešanje baterije:
1. Baterija se hitro prazni,
2. baterija se ne polni,
3. baterija se ne napolni na 100 odstotkov,
4. računalnik baterije ne prepozna (not recognized),
5. opozorilo “low battery” se ne pojavi,
6. ohišje računalnika je napihnjeno, ker je napihnjena baterija (kot na sliki),
7. track pad deluje slabše ali sploh ne deluje.

Ko pride do tega, da je menjava baterije neizbežna, moramo poznati še eno tehnično značilnost MacBook-ov. Na grobo jih lahko delimo na tiste s tako imenovano “built-in” baterijo in tiste z “removable” baterijo. Slednjo so imeli starejši modeli, novejši (od leta 2009 dalje) pa imajo “built-in” baterijo, katere menjava zna biti za večino prezahtevna, zato svetujemo obisk servisa iDoktor. Menjavo z originalno baterijo bomo opravili strokovno in hitro, pri tem pa vaš Mac tudi brezplačno očistili.

 

Seznam MacBook modelov, ki imajo “built-in” baterijo:
· MacBook 13 inch, konec 2009 & poznejši
· MacBook Air (vsi modeli)
· MacBook Pro z Retina zaslonom (vsi modeli)
· MacBook Pro 13 inch, sredi 2009 & poznejši
· MacBook Pro 15 inch, sredi 2009 & poznejši
· MacBook Pro 17 inch, 2009 & poznejši

Preverjanje stanja baterije
Najboljši vir za pridobivanje informacij o številu ciklov in stanju baterije je meni vrstica “battery status”. Za priklic tega menija držite tipko Alt in kliknite na ikono baterije, ki je prikazana v desnem zgornjem kotu zaslona. Prikazal se bo eden od sledečih indikatorjev statusa baterije:
· Normal: Baterija funkcionira normalno.
· Replace Soon: Baterija funkcionira normalno, vendar njena kapaciteta ni več na ravni nove baterije. Razmislite o menjavi baterije.
· Replace Now: Baterija funkcionira normalno, vendar je njena kapaciteta občutno manjša od nove baterije. Nadaljna uporaba je otežena, a varna, kapaciteta baterije pa se bo manjšala še hitreje. Potrebna je menjava baterije.
· Service Battery: Baterija ne funkcionira normalno. Uporaba MacBooka je možna s priklopom v električno omrežje. Za varno in normalno uporabo računalnika je potrebna menjava baterije.

‘Battery’ aplikacije
V App storu je na voljo mnogo aplikacij, ki skrbijo ali pa samo izvajajo monitoring nad delovanjem baterije. Ena od teh, ki jih uporabljamo tudi mi je ‘Battery Health’, ki vam prikazuje vse vitalne informacije o stanju baterije.

Kalibriranje baterije za boljše delovanje
Novejše baterije kalibracije ne potrebujejo, je pa priporočljiva za računalnike, ki so stalno priklopljeni na električno omrežje in računalnike, ki se večinoma ne uporabljajo. Dejstvo je, da se vsaka baterija iztroši, če jo uporabljate ali ne. S kalibracijo nemalokrat preprečite prezgodnjo okvaro baterije, omogočite maksimalen izkoristek kapacitet baterije, s tem pa tudi podaljšate njeno življensko dobo. Kalibracijo lahko naredite vsakih 10 dni, dovolj pa je že, če to naredite enkrat mesečno.


Če imate iBook, PowerBook ali stari MacBook, se za kalibracijo baterije držite naslednjih navodil:
1. Računalnik priklopite na omrežje in napolnite baterijo na 100 odstotkov,
2. baterijo ohranjajte na 100 odstotkov še vsaj dve uri,
3. izklopite polnilec, računalnik pa pustite vklopljen,
4. pustite, da se baterija popolnoma izprazni, računalnik pa se avtomatično preklopi v “sleep mode”,
5. računalnik naj bo v “sleep mode” pet ur,
6. računalnik ponovno priklopite na omrežje in napolnite baterijo na 100 odstotkov.