Zamik letošnjih jesenskih modelov?

Apple naj bi razmišljal o prestavitvi svojega načrtovanega lansiranja nove generacije iPhonov. Po poročanju družbe Nikkei naj bi bil iPhone 5G, ki ga pogosto imenujejo serija “iPhone 12“, prvotno odpremljen septembra.

Vendar je trenutno globalno ozračje pripeljalo Apple do razprav ali naj telefon odloži za nekaj mesecev. Poleg očitnih omejitev dobave Apple poroča, da bo povpraševanje kupcev po novem vodilnem telefonu šibko, saj je korona virus vplival na zaupanje in porabo potrošnikov.

Aktualne govorice predvidevajo štiri modele naprav za serijo iPhone 12. Verjame se, da Apple pripravlja nov 5.4-palčni iPhone, dva 6.1-palčna modela in nov 6.7-palčni model. Vsi novi iPhoni bi imeli OLED zaslone in bi podpirali 5G mobilno omrežje. Oba modela višjega cenovnega razreda bi imela sistem trojnih kamer in senzor lidar, podobno kot je bil predstavljen v pravkar izdanem iPadu Pro.

Zaradi kombinacije izzivov v dobavni verigi in slabšem povpraševanju strank, lahko Apple pripravi do odložitve predstavitve nove serije telefonov za par mesecev, trdi poročilo. Applovo inženirsko delo na prototipih je zamujalo zaradi omejitev potovanja, povezanih s korona virusom, saj Apple ni mogel poslati osebja na Kitajsko, da bi sodelovali s tovarnami.

Medtem, ko je večina iPhonov predstavljena septembra, so v zadnjih letih nekaj modelov predstavili pozneje – iPhone X je bil odpremljen v začetku novembra 2017, iPhone XR pa je prišel v zadnjem tednu oktobra 2018. Apple je v obeh primerih predstavil tudi druge iPhone v običajnem septembrskem časovnem okviru. Ker so za to jesen predvideni štirje novi modeli, je možno, da tudi tokrat vsi modeli ne bodo odpremljeni istočasno.

Nikkei navaja enega dobavitelja iPhone komponent, ki nakazuje, da je kasnejša predstavitev že v teku:

“Obveščeni smo, da bomo začeli pošiljati velike količine, da bi ujeli predstavitev novih Applovih modelov, do konca avgusta namesto kot prejšnja leta, ko je bilo to nekje v juniju,” je dejal dobavitelj komponent, povezanih s tiskanimi vezji. “Sprememba je bila izvedena pred kratkim, kar bi lahko pomenilo, da se masovna proizvodnja telefona lahko zavleče tudi za več mesecev.”

Poročilo pravi, da bo končna odločitev sprejeta do maja. V najslabšem primeru bi lahko izdaja iPhone 12 zdrsnila v leto 2021.

Vir: 9to5Mac