Nasveti za poletne dni

Naše naprave, predvsem telefoni, so precejšen del naših življenj, saj jih povsod jemljemo s seboj – ja, tudi na wc ;). Zato vemo, da jih jemljete tudi na bazene, morje, planine, skratka jemljete jih s seboj na dopust. No, vemo tudi, da marsikdo vzame iPhone v vodo. NE, iPHONE NI VODOODPOREN! Zato tega ne testirajte! Samo kot opazka – če bi bil, bi garancija to krila, česar pa ne. Poškodbe s tekočino niso zajete v garanciji.

Pogost argument je, da je iPhone vodoodporen. Ni, je samo vodotesen in še to pod določenimi pogoji. Telefoni se testirajo v kontroliranem okolju, kar pomeni, da noben dejavnik ne vpliva na vodotesnost iPhona.

Kateri dejavniki pa vplivajo na znižano vodotesnost?

 • Vročina
 • Vlaga
 • Voda
 • Razne kreme in preparati (imajo kemično sestavo, kar topi tesnilo iPhona. In, ko nosite telefon po rokah, med pogovori,… se dogaja topljenje tesnila)

Čemu se izogibajte?

 • Ne puščate ga na direktnem soncu
  Zakaj? Ker se iPhone izredno, izredno segreje, kar lahko privede do poškodbe komponent (zaslon, vezja,..), baterija se lahko napihne, matična plošča (srce telefona) se lahko poškoduje, tesnilo se lahko deformira/topi.
 • Ne nosite ga s seboj v vodo, ne snemajte pod vodo!!
  Zakaj? Ker ni vodoodporen in voda precej enostavno udre v napravo. Kdor snema pod vodo in pravi, da je to ok, ima samo srečo in nič drugega.
 • Ne izpostavljajte iPhona sončnim in drugim kremam
  Zakaj? Kreme topijo tesnilo telefona, kar zniža vodotesnost in s tem je sam telefon precej bolj ranljiv na vdore tekočin. Hkrati pa kreme lahko zapolnijo mikrofone ter zvočnike in s tem poslabšajo delovanje le teh.

Uživajte v dopustu, naj pa bo uživanje tako, kjer ne bo skrbi za iPhone. Z njim se ne kopajte niti se ne tuširajte, ne odpirajte steklenic z njim, ne mečite žabic,… 🙂