Kopiranje teksta s “skrito” funkcijo

Vsi smo se že srečali s funkcijo kopiranja teksta, pa naj bo to na računalniku, tablici ali telefonu. Apple je z novim operacijskim sistemom pripravili tudi nekatere skrite funkcije, v tem primeru je to funkcija »copy«.

Pa v začetku razčistimo besedo “skrita”. S tem mislimo na funkcijo, ki ni splošno v uporabi in je dejansko bližnjica za ukaz, ki ga daste napravi. Torej, vse od začetka, ko je bila funkcija kopiranja predstavljena pri iPhone-ih (prva dva iPhone-a te opcije še nista imela) pa do iOS 13, se ni spreminjala, je pa sedaj na voljo še modernejši način kopiranja besedila.

Vsi, ki imate naložen operacijski sistem iOS 13, lahko to tudi preverite. To funkcijo lahko uporabljate povsod, kjer je možno tipkati besedilo, delovanje pa lahko preveriš v aplikaciji Notes. Označi  besedilo, potem pa s tremi prsti potegni (pinch) skupaj, na vrhu zaslona se pojavi oblaček, v katerem piše copy. Če to dejanje ponoviš, se izpiše cut. Za dejanje »paste« oziroma prilepi, narediš  obratno, torej tri prste razširiš in kopirano besedilo se prikaže na želeni destinaciji. Voila, pa je osvojeno novo znanje!