Ali lahko dobim virus na iPhone?

V iDoktorju pogosto dobimo vprašanje »Ali lahko dobim virus na svoj iPhone?« ali pa »Mislim, da imam virus, kaj narediti?«. Naj vas pomirimo, na iPhone je virus zelo težko dobiti. Potrebno je le malo previdnosti in ne klikati na okna oziroma sporočila, za katere ne veš kaj so. Na splošno pa ima Apple zelo dobro zaščitene operacijske sisteme.

 

 

Dejansko v iDoktorju še nismo imeli primera, da bi bil iPhone okužen z virusom, razlogov za »drugačno« obnašanje pa je lahko več. Lahko videvaš recimo reklamo znova in znova v eni ali več aplikacijah, kar se lahko zdi nenavadno, obstajajo tudi reklame, ki ti sporočajo, da je naprava okužena. Ravno v teh primerih je to dobro prezreti, oziroma zapreti aplikacijo, ta sporočila po navadi vodijo do težav. Po kliku na to opozorilo sledi preusmerjanje na druge sumljive strani, katere lahko zbirajo tvoje podatke. Potrebno je povedati, da zlonamerna programska oprema, ki lahko škoduje Apple-ovem operacijskem sistemu obstaja, res pa je, da je takšnih primerov izredno malo.

Tehnično gledano je virus del kode, ki se vstavi v drug program in mu škoduje ter se po navadi širi preko sporočilnih aplikacij. Da bi iz App stora naložili aplikacijo, ki je že okužena, je malo verjetno, saj gre vsaka aplikacija čez detajlni pregled, šele nato pa je na voljo za prenos. Drugačna zgodba pa je, če imate jailbreak-an telefon. To pomeni, da je bil v operacijskem sistemu izveden poseg, ki ga »odpre« in dovoljuje spremembe v izgledu in delovanju operacijskega sistema. iPhone tako postane bolj podoben Android-u. S tem, ko je operacijski sistem bolj odprt, je tudi bolj ranljiv. Hitro se lahko zgodi, da se na napravo prenese nekaj, kar ji škoduje in jo »sesuje«.

Kako varen je iPhone?

Težko rečemo, da iPhone ni varna naprava. Je zelo varna, ni pa neprebojna. Zaprti sistemi, kot so Apple-ovi operacijski sistemi (iOS, macOS, …), so varnejši od odprtih operacijskih sistemov. Zakaj? Ker je veliko manj zlonamerne programske opreme napisane za iOS, kot recimo za Android. To pa zato, ker je lažje vdreti v Android in se kreatorji škodljivih kod in programske opreme raje odločijo za lažjo pot. V letu 2015 je bila izvedena raziskava, ki je pokazala, da je bilo kar 97 odstotkov škodljive programske opreme in virusov narejenih za Android, torej le 3 odstotke je bilo usmerjenih v iOS.

Vsake toliko se odkrije kakšna luknja v operacijskem sistemu, kot pred par leti, ko je bil telefon neuporaben, če si odprl sporočilo, ki je vsebovalo točno zaporedje znakov. V danem primeru je zadoščalo že, da se je odklopila baterija. V drugih primerih, ko gre za bolj škodljive stvari, se hitro izgubijo vsi podatki na napravi. Ko odkrijejo težavo v iOS, se Apple hitro odzove in odpravi napake s posodobitvijo.

 

 

Kaj lahko naredite sami, da preprečite virus na svoji napravi?

Tudi iPhone na žalost lahko dobi virus, ampak ne preveč skrbeti, to se zgodi zelo redko. Jailbreaka res ne potrebujete na svoji napravi in že samo s tem, se izognete veliki grožnji za virus. Pomaga tudi, če preberete sporočila (spam mail-ov, če vidiš sporočilo iz čudne telefonske številke,…) preden jih kliknete. S tem boste v največji meri zaznali, da gre za grožnjo in se temu primerno odzvali – izbriši ali zapri.

Dostikrat se med brskanjem po Safari-ju pojavi okno ki napiše, da ima vaša naprava viruse in da za rešitev sledi navodilom. Tega ne počnite, ampak le zapri zavihek, kjer se to okno odpre.

Če zaznate, da se naprava obnaša čudno, jo je v takem primeru najbolje izbrisati in ponovno namestiti operacijski sistem. Hkrati se svetuje, da se naloži zadnjo posodobitev, ker se varnost z vsako posodobitvijo izboljša.