Kako deliti JPEG fotografijo in ne HEIC

 

HEIC format fotografij je Apple uporabil prvič leta 2017 in je v uporabi od takrat dalje. Format ima svoje prednosti pred JPEG, vendar se pojavijo slabosti, ko sistemi tega novega formata ne podpirajo. JPEG je še vedno bolj podprt in večina raje uporablja ta format namesto HEIC (tudi HEIF in HEVC). Kaj je pravzaprav HEIC format? Je format, ki zasede manj prostora na napravi, s katero posnameš fotografijo (je storage-efficient), uradno High Efficiency Image File Format. Prednost HEIC formata je tudi ta, da lahko zajame 2-krat več informacij kot JPEG format, velikost pa je ista, zato je kvaliteta samih fotografij v HEIC formatu boljša.

HEIC se lahko pretvori v JPEG s pomočjo programa iMazing HEIC Converter, vendar je lažje če spremeniš par nastavitev v svojem iPhone-u.

 

Povej svoji napravi naj deli JPEG format

Najlažje je, da pustiš napravi, naj še vedno ustvarja slike v HEIC formatu in zasedejo manj prostora v pomnilniku, ampak jih naj pretvori v JPEG med deljenjem z drugo napravo.

Odpri Settings in znotraj tega menija, v 6. skupini možnosti, klikni Photos, ter se pomakni na dno, kjer je opcija ‘Transfer to Mac or PC.

Izbiraš lahko med dvema možnostma – Automatic ali Keep Originals. Če izbereš Automatic, bo iOS sam izbral format, ki je kompatibilen – JPEG. Če pa izbereš Keep Originals, bo iOS delil HEIC format, ne glede na kompatibilnost.

Določi napravi naj posname JPEG fotografijo

Malo večja sprememba nastavitev, ti omogoči, da naprava že v štartu posname JPEG fotografijo, tako ne boš rabil/a pretvarjati formata, vendar bo porabljenega več prostora na napravi.

Odpri Settings, možnost nižje kot Photos je možnost Camera. Pojdi v to možnost ter izberi Formats.

Ponovno imaš na voljo dve možnosti – High Efficiency in Most Compatible. Prva je format HEIC, druga možnost pa JPEG.

Kompatibilnost HEIC in iOS naprav

Ob prihodu iOS 11 je prišla možnost HEIC formata, vendar ga ne podpirajo vse naprave. Naprave, ki tega formata ne podpirajo, lahko fotografije odprejo, do neke mere urejajo, lahko se pojavi tudi težava pri deljenju teh slik.

Kompatibilne iOS naprave:

  • iPhone 7, 7 PLUS in poznejši,
  • iPad (6. generacija),
  • iPad Air (3. generacija),
  • iPad mini (5. generacija),
  • iPad Pro 10.5,
  • iPad Pro 11,
  • iPad Pro 12.9 (2. generacija in poznejši).

Uporaba tega formata se priporoča s strani Apple-a, na koncu pa je odločitev vsakega posameznika ter njegovih želja. Nič ne bo narobe z uporabo enega ali drugega formata.