Apple-ov novi procesor A14

V zadnjih iPhone-ih (iPhone 11, 11 Pro ter 11 Pro Max) je bil predstavljen čip/procesor A13 Bionic, ki je super hiter ter izredno učinkovit. Pri meritvah, ki se opravljajo s prihodom novih naprav, so naprave s tem čipom precej hitrejše. Znano je, da pri Apple-u poskušajo izkoristiti do konca zmogljivosti komponent, ki jih vstavijo v naprave, zato tudi recimo manko RAM-a ne pride toliko do izraza v primerjavi s konkurenti. Znano je tudi, da je to najzmogljivejši in najhitrejši čip kar jih je Apple namestil v svoje naprave.

Pred kratkim se je pojavila informacija, da je »ušel« podatek o najnovejšem čipu in je naslednik čipa A13 Bionic, nameščen pa naj bi se že pri naslednjih napravah, ki bojo predstavljene letos septembra (iPhone 12). Glede na informacijo, bo ta procesor še mnogo hitrejši in naj bi bil najboljši procesor na trgu pametnih mobilnih naprav. Novi procesor naj bi bil prvi ARM procesor, ki bo presegel mejo 3GHz, A14 čip pa bo imel možnost delovanja na 3,1GHz, kar je 300MHz več kot pri A13 Bionic.

Test naj bi bil opravljen pri Geekbench in je dosegel single-core rezultat 1658, kar je 25% več kot pri A13 in 1329 sigle-core rezultatu. Ko pridemo do multi-core rezultatov, so rezultati še bolj impresivni, saj novi čip doseže kar 33% boljše rezultate kot predhodnik – A14 doseže rezultat 4612, medtem, ko A13 doseže 3468 multi-core rezultat.

Link do rezultatov testiranja!

Počasi bo na voljo vedno več informacij o prihodu novih naprav, ko se bojo potrdile ali ovrgle govorice o komponentah, ki bojo sestavljale novi iPhone. Če te novice držijo, potem lahko pričakujemo hudo dobro napravo.