040 666 296 | info@idoktor.si

Apple konferenca september 2018 – vse kar moraš vedeti

Kategorija: blog Deli:  
12.9. je potekala konferenca v Steve Jobs theatre-u v Apple-ovem kampusu, kjer so predstavili nove izdelke. Malo nas je presenetilo, da niso bolj podrobno predstavili iOS 12, niti iPad Pro o katerem se je tudi govorilo, da bo predstavljen kot novost in še nekaj drugih stvari smo pogrešali. Sama predstavitev pa, ja je super izgledalo, vendar bo potrebno še malo počakati, da se bo videlo kako dejansko stvari funkcionirajo. 

Kar takoj so začeli s predstavitvijo nove ure – Apple Watch 4. Malenkost so spremenili dizajn in sicer ura je malenkost tanjša, zaslona pa sta na obeh modelih malenkost večja. Sama ura deluje malenkost bolj elegantno, ima pa tudi super funkcije. Sploh pa je krona lepša kot pri Apple Watch 3, ker je cela rdeča. Sedaj pa pojdimo k specifikacijam.

·         Poganja jo nov S4 procesor, ki naj bi bil 2x hitrejši kot predhodni,
·         operacijski sistem teče gladko in hitro,
·         mikrofon je prestavljen, da se lažje in bolj učinkovito utiša okoliške glasove,
·         zvočnik je glasnejši (približno 50%),
·         prihaja v 2 velikostih – 40 in 44 mm, imata manjši okvir, kar pomeni, da se lahko prikaže več informacij na zaslonu in zaradi tega ima manjši model za 35% večji zaslon, večji model pa 32% večji zaslon,
·         haptic feedback,
·         možnost EKG,
·         baterija drži cel dan, kljub večjemu zaslonu (uporabljena tehnologija/zaslon, ki malo privarčuje na bateriji),
·         kar nekaj novih »obrazov« ure, ki si jo lahko vsak ureja po svoji želji in potrebi,
·         bluetooth 5.0,
·         vodoodporna,
·         SOS emergency.

Novi Apple Watch 4 zgeda zanimiv in nas zanima kako se bo dejansko obnesla v praksi. Prednosti so, da je večja, malo tanjša, z boljšim in 2x hitrejšim procesorjem, da ima emergency SOS, da ima odličen zaslon in predvsem, da naj bi delovala odlično, izgled ure pa si uporabnik lahko oblikuje po lastni želji in potrebi. Slabi lastnosti pa sta, da je ura kar precej draga in da, po specifikacijah sodeči, bi lahko imela boljšo baterijo, ki bi lahko držala več kot le en dan. 


Naslednji pa je bil na vrsti novi iPhone. In sicer naslednik iPhone-a X, ki je bil najnaprednejši iPhone kadarkoli narejen… do tega trenutka. Predstavili pa so tri nove modele. Sedaj so na voljo iPhone XS, XS MAX (extra small max 😉 ) in XR. Nekih velikih sprememb ni, so samo izboljšave lanskega X modela. Večja novost je edino iPhone XR, ki se je pridružil X družini kot cenejša različica in v več barvah, nekako tako kot pred leti iPhone 5C. In čeprav gre pri iPhone XR za cenejšo različico, gre še vedno za vrhunski izdelek, ki tehnološko ne zaostaja prav veliko za »boljšima« napravama. Je pa bolj barvast 😊.


Pa si poglejmo specifikacije novincev:
·         iPhone XS ima zaslon 5.8 inčev, XS MAX 6.5 inčev,
·         na voljo v treh barvah – črna/siva, srebrna in zlata,
·         oba imata super retina OLED zaslon (HDR zaslon),
·         A12 bionic procesor, 4-core GPU, 6-core CPU, 50% hitrejši, neural engine,
·         dual sim, eSim,
·         »tap to wake«,
·         boljši Face ID, večja varnost,
·         IP68 standard,
·         boljši stereo zvok,
·         snemanje stereo videov,
·         64gb, 256gb, 512gb različice,
·         delovanje iPhone-a še hitrejši in bolj gladko,
·         porabljala bosta manj baterije,
·         zmogljivejši bateriji,
·         2 12mp kameri,  f/1.8 leča in širokokotna leča z f/2.4 zaslonko,
·         Sprednja kamera s 7mp z f/2.2 zaslonko,
·         cene trenutno znane v Nemčiji:
·         XS 64gb 1149€, 256gb 1319€, 512gb 1549€
·         XS MAX 64gb 1249€, 256gb 1419€, 512gb 1649€.


Čeprav ni nekih velikih novosti, gre več ali manj za izboljšave, sta to 2 najbolj dovršena iPhone-a, ki bosta krepko presegla lanskega iPhone X. Vse izboljšave so namenjene še boljšemu delovanju naprav in po vseh dosedanjih ocenah lahko pričakujemo, da bosta uporabnike le navduševala. Prednosti so definitivno v odličnem delovanju, kar se dokazuje iz leta v leto, odličen zaslon, lep in eleganten izgled iPhone-a, izboljšave pri kvaliteti in delovanju kameri, ki naj bi se pokazala tudi pri slabši svetlobi. Največjo slabost pa vidimo v ceni, saj gre za zelo dragi napravi. 


iPhone XR prav dosti ne zaostaja v funkcionalnosti in dovršenosti, pravzaprav je res super naprava in cenovno lažje dostopna. Delovanje iPhone-a XR bo izjemno gladko, hitro in ne bo imel nobenih težav, saj ima praktično iste specifikacije kot dražja brata.
·         zaslon 6.1 inča, najnaprednejši LCD zaslon, liquid retina, od roba do roba (malenkost se pozna okvir, ker zaslon ni tak kot pri XS in XS MAX),
·         večji zaslon kot na iPhone 8 plus,
·         »tap to wake«,
·         brez home tipke,
·         ni 3D touch, ampak ima haptic touch,
·         isti Face ID kot XS in XS MAX,
·         A12 bionic procesor,
·         12mp kamera kot pri iPhone XS, vendar samo ena leča, vendar funkcionalnost kamere ne zaostaja prav dosti, f/1.8 zaslonka,
·         portrait mode, smart HDR,
·         true tone fleš,
·         true tone zaslon,
·         bel, moder, črn, koralni, rumen, product red,
·         baterija zdrži 1,5 ure več kot iPhone 8 plus,
·         IP67 standard,
·         64gb, 128gb, 256gb,
·         cene trenutno znane v Nemčiji:
·         64gb 849€, 128gb 909€, 256gb 1019€.
 
Čeprav ni vodilni izdelek tokratne konference, gre za odličen iPhone, kateri bo zmogel, zaradi odličnega procesorja, izvesti vse kar boš želel/a. Poleg tega pa ni tako (zelo) drag kot XS in XS MAX. Kdor bo želel kakšno drugo barvo ohišja, bo to pravi telefon za njo/njega. Pri kameri so dodali nekatere novosti, ki jih pri »cenejšem« modelu ne bi pričakovali, tako, da bo razlika med dražjima modeloma in cenejšim modelom manj opazna, uporaba pa bo zabavnejša. In kljub temu, da gre za cenejši model, mu elegance ne manjka. Prednosti so definitivno odličen zaslon, več različnih barv, predvidoma odlična kamera in odlično delovanje, slabost pa na žalost ponovno (pre)visoka cena.

Naslednji teden pa bomo pripravili članek o iOS 12, tako, da nas spremljaj in boš izvedel/a več o novostih novega operacijskega sistema (za informacijo – izide že v ponedeljek 17.9., najverjetneje ob 19h).

iDoktor